Biznis
27.11.2020. 18:25
Tanjug

Amazon časti radnike sa ukupno 500 miliona dolara prazničnih bonusa

amazon.jpg

Američki onlajn trgovac Amazon isplatiće jednokratno praznične bonuse u iznosu do 300 dolara zaposlenima koji pakuju i isporučuju robu, nakon što se suočio sa sindikalnim i drugim kritikama zbog ukidanja ekstra naknada za rad u rizičnim okolnostima zbog pandemije Covid-19.

Kompanija je saopštila da će radnicima sa punim radnim vremenom isplatiti bonuse od 300 dolara, a honorarcima 150 dolara, ako u tom gigantu za e-trgovinu budu radili tokom celog decembra, prenosi agencija "Blumberg".

To će Amazon koštati oko 500 miliona dolara, naveo je šef logistike Dejv Klark u blogu na korporativnom veb sajtu.

Povezane vesti - Amazon otvara još 7.000 radnih mesta u Britaniji ove godine

Kao i mnogi konkurenti u e-maloprodaji, koji nude isplatu ekstra naknada kao podsticaj radnicima da nastave da dolaze na posao tokom pandemije, Amazon je ukinuo tu vrstu mesečnih bonusa nakon naglog rasta armije tražilaca posla zbog poremećaja u ekonomiji.

 EPA-EFE/MICHAEL NELSON EPA-EFE/MICHAEL NELSON

Kompanija je krajem maja ukinula dodatak od dva dolara po satu stotinama hiljada zaposlenih u njenim magacinima i distributivnim centrima. U junu je, ipak, isplatila jednokratne bonuse od 500 dolara.

Povezane vesti - U svetu privrede u padu, kineski BDP porastao za 4,9 odsto

U poslednje vreme, Amazon se suočio sa kritikama dela zaposlenih zbog pokušaja da privuče nove radnike nuđenjem bonusa od čak 3.000 dolara kako bi obezbedio dovoljno osoblja za pokrivanje praznične gužve, pri čemu je postojećim radnicima ponudio vaučere u iznosu koji pokriva samo kupovinu ćurke za Dan zahvalnosti, dodaje "Blumberg".

Početkom ove nedelje, protest grupe radnika u skladištu Amazona u Alabami, koji je organizovao sindikalni pokret, prerastao je u opšti, što je retkost u kompaniji koja zabranjuje radničko organizovanje u svojim redovima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve