APDEJTUJTE SVOJU APLIKACIJU: WhatsApp na meti izraelskih špijuna

APDEJTUJTE SVOJU APLIKACIJU: WhatsApp na meti izraelskih špijuna

foto: shutterstock


WhatsApp je priznao da je njihova aplikacija iskorišćena kako bi na mobilne telefone korisnika bio instaliran špijunski softver, naravno bez njihovog znanja, piše Forbes.

Ovim probojem u njihov bezbednosni sistem pogođeni su i korisnici androida, kao i korisnici ajfona, na čije je telefone instaliran program koji je navodno kreirala izraelska NSO grupa. Reč je, inače, o firmi koja proizvodi tehnologiju koja vladinim agencijama pomaže u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Pomenuti špijunski softver je, inače, do telefona dolazio kroz klasične govorne pozive, i instalirao se na aparat bez obzira na to da li je osoba koja je pozvana odgovorila na poziv ili nije odgovorila.

Najpoznatiji proizvod NSO-a, “Pegasus”, može, na primer, da uključi mikrofon i kameru mobilnog telefona, da sakuplja podatke o lokaciji i pregleda elektronsku poštu i poruke, a u prošlosti je korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku.

foto: shutterstock

foto: shutterstock

Iz WhatsAppa saopštili su u ponedeljak kasno uveče da su njihovi stručnjaci uklonili grešku koja je omogućila ovaj hakerski napad.

Povezane vesti – Više o tome koja je poslovna tajna WhatsApp pročitajte ovde.

U kompaniji su, naime još početkom maja uočili slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem govornih poziva.
Ipak u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, ali rekli su kako je napad “imao sva obeležja privatne kompanije poznate po saradnji s vladama u proizvodnji softvera koji navodno preuzima funkcije operativnog sistema mobilnog telefona”.

Tokom prošle godine i Fejsbuk se susreo sa mnogobrojnim bezbednosnim problemima, ali je ovaj slučaj, u kojem je aplikacija za skupljanje podataka koju koristi jedna vlada, targetirala aplikaciju
WhatsApp, ipak nešto drugo.

WhatsApp je vodeća Fejsbukova aplikacija za razmenu poruka i naveliko je hvaljena zbog njene potpune enkripcije (zaštite) kako poruka, tako i govornih poziva. Upravo zbog toga postala je
standardna platforma za komunikaciju među vladinim i bezbednosnim zvaničnicima širom sveta.

Koliko je osoba obuhvaćeno ovim napadao nije poznato, ali je portparol kompanije za “Fajnenšenal tajms”, koji je i “provalio” celu priču, rekao da “govoriti o desetinama pogođenih korisnika ne bi bilo
netačno”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar