Biznis
30.11.2023. 11:30
Beta

NBS

Banke otpisale potraživanja od građana od skoro tri milijarde dinara

Bankarstvo, posao, poslovanje, onlajn plaćanje
Izvor: Shutterstock

Banke u Srbiji su, na osnovu mera Narodne banke Srbije, otpisale potraživanja od građana u iznosu od 2,94 milijarde dinara, saopštila je NBS.

Sprovodeći postupke kontrole banaka u oblasti zaštite korisnika NBS je utvrdila određene nepravilnosti koje se odnose na postupanje banaka prema fizičkim licima korisnicima "neaktivnih" tekućih računa.

Radi se o računima koje korisnici dugi niz godina nisu upotrebljavali za izvršavanje platnih transakcija, a na kojima postoji njihovo određeno dugovanje, koje je usled dugogodišnje naplate naknade za održavanje računa i kamate na nedozvoljeno prekoračenje, odnosno zatezne kamate, značajno uvećano.

Kod nekih računa je negativan saldo postojao već u trenutku izvršenja poslednje transakcije korisnika, dok je u određenim slučajevima obračunavanjem naknade za održavanje računa korisnik uveden u nedozvoljeno prekoračenje, nakon čega je započet obračun kamate.

Na osnovu naloga NBS u tim kontrolnim postupcima, tri banke su izvršile trajan otpis potraživanja u iznosu od 735 miliona dinara. Tim otpisom je obuhvaćeno oko 49.000 korisnika.

NBS je nakon toga uputila zahtev preostalim bankama da postupe na istovetan način, pa je tako još 16 banaka trajno otpisalo svoja potraživanja po osnovu neaktivnih računa u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a otpisom (potpunim ili delimičnim) je obuhvaćeno oko 157.000 korisnika.

Banke u vezi sa svim otpisanim potraživanjima ne mogu pokretati postupak prinudne naplate, a podaci o docnji se brišu iz evidencije Kreditnog biroa, i to najkasnije nakon isteka tri godine od kada su u skladu sa mišljenjem NBS bili ispunjeni uslovi za otpis tih potraživanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko smo se zaduživali u oktobru
banka 21. 1. 2022.

Krediti, krediti

03.11.2023. 16:50

Koliko smo se zaduživali u oktobru

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika na kraju oktobra ove godine iznosili su oko 3.424 milijarde dinara, što je 0,1 odsto manje nego u septembru, objavilo je danas Udruženje banaka Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve