Biznis
17.04.2019. 15:43
R.E./Bizlife/Shutterstock

Kada govorimo o

Beograd jedan od domaćina prvog Evropsko-kineskog privrednog foruma

shutterstock_1337488904-1.jpg

Kada govorimo o saradnji sa Kinom, uglavnom govorimo o velikim kineskim investicijama u Srbiji. Kina je atraktivan partner zbog količine

Kada govorimo o saradnji sa Kinom, uglavnom govorimo o velikim kineskim investicijama u Srbiji. Kina je atraktivan partner zbog količine resursa u vidu kapitala i tehnologije, kojom ova privreda raspolaže i može da uloži u zajedničke projekte. Međutim, postoji i druga strana saradnje sa Kinom, koja često bude zaboravljena tema baš zbog superiornosti ove ekonomske i tehnološke velesile. Ta druga strana za one koji odluče da „zavrte novčić saradnje” sa Kinom krije mnogo veći potencijal za razvoj kompanija i ekonomija.

Beograd će 22. aprila 2019. godine biti jedan od domaćina prvog Evropsko-kineskog privrednog foruma, koji se ove godine održava u pet evropskih zemalja, i to u Nemačkoj, Finskoj, Turskoj, Poljskoj i Srbiji.

Više od 100 srpskih privrednika iskoristiće jedinstvenu priliku da se u direktnom kontaktu sa investitorima i privrednicima iz najrazvijenijeg regiona Kine, delte reke Jangce, koji uključuje 26 gradova i 2,2 milijarde dolara BDP, upoznaju sa aktuelnim potrošačkim trendovima najvećeg svetskog tržišta, novim prodajnim kanalima i izvorima investicija za poduhvat internacionalizacije poslovanja u Kini, kao i da razgovaraju o prilikama za saradnju.

Neki od učesnika foruma su, između ostalih, Čen Huej (direktorka CEATEC – China Europe Association for Technical and Ecomomic Cooperation, pod Ministarstvom privrede NR Kine, i vlasnik i predsednik Hanma Investment Group), Čen Đingjue (potpredsednica Udruženja proizvođača vozila Kine i predsednica CEATEC kancelarije u Pekingu), Jen Sju (potpredsednik Privredne komore najrazvijenije provincije u Kini – Đangsu), Min He (savetnik za intelektualnu svojinu u Vladi Šangaja).

Cilj Foruma ‒ povećanje izvoza srpskih proizvoda i usluga ‒ strateški je važan za globalnu prepoznatljivost i konkurentnost naše privrede. U okviru četvorodnevne posete, biće organizovan niz sastanaka i poseta kineske delegacije srpskim kompanijama i relevantnim stejkholderima privrednog ekosistema Srbije. Trebalo bi da ovaj forum postane regularan format u kojem će predstavnici srpske i kineske privrede kroz uzajamne posete razvijati komunikaciju i otkrivati nove prilike za saradnju. Već u maju ove godine neki od učesnika Foruma učestvovaće i na velikom sajmu u Šangaju, od 17. do 19. maja.

Kina je decenijama unazad bila fabrika za ceo svet i njene proizvode su svi kupovali. To je dovelo do dugog niza godina natprosečnog rasta kineske ekonomije, unapređenja konkurentske pozicije i povećanja standarda. Tako je najmnogoljudnija zemlja na svetu postala najveće i najatraktivnije potrošačko tržište. Globalizacija nije zaobišla ni Kinu, pa su se svakodnevne navike potrošača promenile, kao i njihova očekivanja. Kako je država preuzela korake ka liberalizaciji ekonomskih politika, potrošači danas imaju pristup širokom asortimanu proizvoda.

Razmišljanje van lokalnih granica danas je neminovnost da bi biznis ostao konkurentan i imao potencijal rasta. Inovacije u proizvodnim procesima, povećanje efikasnosti i uvođenje digitalnih tehnologija doveli su do toga da i male kompanije moraju da razmišljaju u pravcu većih tržišta. Ogromno tržište sa velikim brojem nepopunjenih segmenata, rast standarda i, posledično, tražnje, kao i liberalizacija kineskog tržišta za strane proizvode, čine Kinu sve češće razmatranom izvoznom destinacijom.

Kinesko tržište je danas bojno polje na kojem se takmiče kompanije iz celog sveta iz najrazličitijih industrija. A za čime je najveća potražnja? U principu, nema ograničenja. Tržište je toliko veliko i segmentirano da je gotovo nemoguće da jedna kompanija ili država zadovolji čitav potencijal. Postoji veliki broj niša koje je moguće fokusirati, potrebe se kreću od visokotehnoloških inovacija, rešenja za transformaciju tradicionalnih industrija, preko robe široke potrošnje, različitih vrsta usluga, konsaltinga u specifičnim oblastima biznisa, pa do luksuznih dobara.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve