Biznis
07.12.2021. 16:58
R.E.

Napokon se desilo!

Beogradski restorani su ovo dugo čekali...

Mišlen, Mišelin
Izvor: Shutterstock

Čuveni gastronomski vodič "Mišlen" (Michelin Guides), koji postoji od 1904. godine, napokon je uvrstio i nekoliko beogradskih restorana u svoje novo izdanje.

Nažalost, nijedan naš restoran nije dobio Mišlen zvezdicu, a nadali smo se da će se i to desiti. 

No, za početak je dovoljno i to da se 14 prestoničkih restorana našlo u ovom vodiču koji se čita u svim delovima sveta, a jedan od njih - Iva New Balkan Cuisine - je dobio oznaku "Bib Gourmand" (Gurman Bib), koja se takođe visoko kotira u svetu kulinarstva, a naziv je dobila po čuvenoj maskoti ovog vodiča - Bibendumu.

Ta oznaka se dodeljuje restoranima koji "imaju vrhunski gastronomski kvalitet" i koji nude "odličnu vrednost za uloženi novac".

Mišelin, Mišlen
Izvor: Promo

"Beograd je još jednom dokazao da je vrhunska gastronomska destinacija na međunarodnoj sceni, koja nudi bogata, raznovrsna i dinamična gastronomska iskustva. Ovo priznanje kvalitetu i autentičnosti naše kulinarske delatnosti je od velikog značaja za celokupnu turističko-ugostiteljsku privredu kao podsticaj dostizanju vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivosti, ali i veće vidljivosti i promocije turističke ponude naše zemlje”, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. 

Ministarstva je saopštilo i koji naši restorani su ušli u "Mišlen vodič": 

Salon 1905

Gušti mora

JaM

Enso

Homa

Magellan

The Square

Legat 1903

Ebisu

Comunale Caffe Cucina

Mezestoran Dvorište

Langouste

Bela Reka

Bakšiš od 16.000 dolara?!

Mušterija koju svako želi

bakšiš, napojnica

Mušterija koju svako želi

27.06.2021. 18:22

Bakšiš od 16.000 dolara?!

Osim "Gurman Bib" nagrade, Mišlen stručnjaci za gastronomiju, čija imena se drže u strogoj tajnosti i koji restorane po svetu obilaze potpuno anonimno, dodeljuju i čuvene zvezdice: jednu označava prvoklasnu hranu koja je vrednu zaustavljanja tokom putovanja; dve znače da je reč o restoranu sa izvanrednom hranom zbog koje se skoro obavezno skreće sa puta; a tri zvezdice dobijaju oni restorani zbog kojih i kreće na putovanje.

Mišlen vodič je nastao kao putokaz vozačima, a osmislila ga je istoimena kompanija koja proizvodi automobilske gume, zbog čega je prvi primerak sadržao i uputstvo o tome kako se menjaju gume na automobilu. Nakon 26 godina od tada dodeljena je prva zvezdica, a ubrzo su te oznake postale stvar prestiža u ugostiteljstvu, kojima teže svi glavni kuvari.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Komunalci će meriti buku u kafićima, restoranima...
buka

U skladu sa Direktivom EU

06.10.2021. 16:56

Komunalci će meriti buku u kafićima, restoranima...

Predlogom zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, prenose se ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju, rečeno je u raspravi o tom predlogu zakona u Skupštini Srbije.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve