Biznis
13.09.2019. 13:29
Tanjug

Američka društvena mreža

BEZ OBJAŠNJENJA: Twitter blokirao naloge Raula Kastra, njegove ćerke i medija

tviter.jpg

Američka društvena mreža Twitter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih

Američka društvena mreža Twitter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija.

Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnh medija, kao i zvanični nalog Ministarstva komunikacija. Twitter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje.

Iz kompanije Twitter nisu odgovorili na molbu za komentar. Potez se desio u trenutku kada je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.

655-402-raul-kastro

Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo "masovnom cenzurom" i podsetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.

"Ono što je novo je obim ovog jasno planiranog čina u sajber ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije", smatra Udruženje u saopštenju.

Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.

Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kubanci moraju da koriste virtuelne privatne mreže kako bi im pristupili.

Pročitajte još: Neverovatan rast Twitch-a

Kuba se nalazi na listi od 10 zemalja sa najvećom cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka. Ta zemlja koja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja na svetu, počela je poslednjih godina da brzo razvija pristup internetu, a prošlog decembra je uvela i mobilni internet.

Kubanski zvaničnici su prošle godine masovno počeli da se pojavljuju na Tviteru, nakon što je predsednik Dijaz kanel otvorio nalog i pozvao ih da budu više u dodiru sa narodom. Pojedini zvaničnici odgovaraju na komentare građaana, dok većina samo prosleđuje zvanična saopštenja, navodi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve