Biznis
10.04.2019. 18:00
Marko R. Petrović

BEZ STRAHA: Građani sve više uzimaju stambene kredite

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uprkos svim problemima o kojima već godinama slušamo kada je reč o stambenim kreditima vezanim za švajcarski franak, građani Srbije ne odustaju od novog zaduživanja.

Kredita u švajcarcima više nema, ali ima onih vezanih za evro, koji sa sobom takođe nose rizik valutne klauzule. Pa, ipak, građani Srbije, prema podacima Narodne banke Srbije, uzimaju sve više stambenih redita. Njihovo stanje je tokom 2018. godine povećano za 28 milijardi dinara (237,3 miliona evra), a od početka ove godine za 3,8 milijardi dinara (32 miliona evra).

Zanimljivo je i da je taj rast u ovoj godini veći nego što je bio slučaj sa gotovinskim kreditima, koji su se uvećali za oko 2,7 milijardi dinara (22,9 miliona evra).
"Rastu tražnje za stambenim kreditima pre svega doprinose rast zarada i broja zaposlenih u privatnom sektoru, kao i povoljni uslovi zaduživanja građana. Imajući u vidu nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova, i u narednom periodu možemo očekivati rast stambenog kreditiranja", ocenjuju u Narodnoj banci Srbije za Ekspres.
Stambeni krediti su, istovrmeno, uz gotovinske kredite, najprisutniji u strukturi kredita, navodi se u Kreditnom izveštaju NBS za februar 2019. godinu.

Ekspres je ranije već pisao na temu stambenih kredita i tržišta nekretnina u Srbiji koje, prema našem istraživanju, vrlo lako može pući.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve