Biznis
05.06.2022. 18:46
R.E.

Opklada protiv

Bil Gejts nije bio jedini koji je zaradio novac kladeći se protiv "Tesle"

Tesla
Izvor: Shutterstock

Bil Gejts nije bio jedini investitor koji je zaradio veliki novac kladeći se protiv "Tesle". Kako se ispostavilo, takozvani šortseleri su ostvarili gotovo sedam milijardi dolara profita od svojih opklada protiv proizvođača električnih automobila od početka 2022. do sada.

Podaci koje je pružio "Ortek Research" pokazali su da su tokom sednice investitori koji su imali indiskreciju da se klade na električni automobil "Juggernaut" – posao koji je poslednjih godina doveo do bolnih gubitaka za mnoge vlasnike "Tesle" – ostvarili su 6,8 milijardi dolara ostvarenog i nerealizovanog profita od početka 2022. Samo dan ranije, njihova ukupna nerealizovana i ostvarena zarada bila je veća od osam milijardi dolara pre nego što je akcija porasla tokom vikenda, cementirajući odskok koji je prekinuo istorijski niz nedeljnih gubitaka.

Samo "Tesla" je u petak skočio 7,3 odsto, dok je visokotehnološki Nasdak porastao za više od 3%, što je rezultiralo nižim profitom šortselera.

Kada se sve to stavi u kontekst, akcije kompanije "Tesla" pale su za više od 28 odsto, ali su u jednom trenutku one izgubile otprilike polovinu svoje vrednosti.

Naravno, "Tesla" nije bila jedina velika tehnološka akcija koja je pomogla šortselerima da zaključaju rekordne marže na tržištu. Investitori koji su se suprotstavili listi od 102 akcije Nasdak-a, grupe koja je u velikoj meri fokusirana na tehnologiju, zaradili su više od 60 milijardi dolara profita, od početka godine do četvrtka. Indeks Nasdak-100 opao je za više od 22 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tesla" ipak trpi zbog Twittera
Musk Twitter Stock Sale

Ilon Mask

30.04.2022. 16:10

"Tesla" ipak trpi zbog Twittera

Ilon Mask je, tri dana po postizanju sporazuma o kupovini društvene mreže Twitter, prodao akcije kompanije Tesla u vrednosti od oko 8,5 milijardi dolara da bi pomogao u finansiranju te akvizicije. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve