Biznis
22.06.2019. 17:37
N. G./CNBC

BIL GEJTS preporučuje pet knjiga za čitanje ovog leta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Milijarder i filantrop Bil Gejt objavio je svoj godišnji spisak letnjih knjiga. Na svom blogu, Gejts je napisao da, iako nijedna od pet knjiga ne može biti "ono što većina ljudi misli kao lako štivo za čitanje", sva ova dela izazivaju na razmišljanje.

"Ako tražite nešto što je više od tipične letnje knjige, onda preporučujem 'Rosie Result '", navodi Gejt.

Ovo su knjige koje on preporučuje i zašto ih po njemu treba pročitati.

1. "A gentleman in Moscow" ("Gospodin u Moskvi"), Amor Towles

"Gospodin u Moskvi je neverovatna priča jer uspeva da bude malo od svega. Tu je fantastična romansa, politika, špijunaža, roditeljstvo i poezija. Knjiga je tehnički istorijska fikcija, ali bi bilo jednako tačna i da je zovete triler ili ljubavna priča. Čak i ako Rusija nije na vašoj listi obaveznih poseta, mislim da svi mogu uživati u Towlesovom putovanju u Moskvu ovog leta."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

2. "Upheavel" ("Preokret"), Jared Diamond

"Nove teorije o tome kako i zašto se neke nacije oporavljaju od trauma, a druge ne. Dodajući psihološku dimenziju dubinskoj istoriji, geografiji, biologiji i antropologiji koja obeležava sve knjige Diamonda, "Preokret" otkriva faktore koji utiču na to kako čitave nacije i pojedinci mogu da odgovore na velike izazove. Rezultat je knjiga epskih razmera, ali i njegova najličnija knjiga."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

3. "Nine Pints" ("Devet pinta"), Rose George

"Istraživanje o krvi koje otvara oči, supstanca koja daje život sa moći tabua, vredna koliko dijamanti i obećanje revolucionarne nauke. Krv nosi život, a pogled na nju čini ljude slabim. To je otpadni proizvod i roba skuplja od nafte. Može spasiti živote i preneti smrtonosne infekcije. Svako od nas ima otprilike devet litara, ali mnogi ne znaju ni svoju krvnu grupu. I uz svu svoju sveprisutnost, nekoliko kašika krvi koje ispušta 800 miliona žena i dalje se smatra tabuom: menstruacija je možda jedini demonizovani biološki događaj"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

4. "Presidents of War" ("Predsednici rata"), Michael Beschloss

"Fascinantno je i srceparajuće razmišljati o efektu leptira koji je eksplozija broda "Maine" imala na Drugi svetski rat, Koreju, Vijetnam i Hladni rat. Beschlossova knjiga je puna takvih "šta ako" trenutaka. Teško je čitati o današnjim konfliktima bez razmišljanja o tome kako bi se mogli povezati s prošlošću i kakav uticaj bi mogli imati na budućnost. "Predsednike rata" vredi pročitati, da li ste jedan od lidera ili samo istoričar iz fotelje."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

5. "The future of capitalism" ("Budućnost kapitalizma"), Paul Collier

"Veliki sam obožavalac Pola Kolijera. Visoko cenim Oksfordskog ekonomistu (i viteza!). Proveo je svoju karijeru pokušavajući da razume i ublaži globalno siromaštvo. Njegova knjiga "The Bottom Billion" je još uvek na kratkoj listi knjiga koje preporučujem ljudima, iako se mnogo toga promenilo od njenog objavljivanja pre 12 godina. Zato sam bio malo iznenađen kada sam saznao da Colliersova najnovija knjiga uopšte nije o siromaštvu. Ali kada sam video da se radi o nečemu što me takođe jako zanima - polarizacija koju vidimo u SAD, Evropi i drugim mestima - bio sam nestrpljiv da vidim šta ima da kaže. I drago mi je. Budućnost kapitalizma: Suočavanje sa novim strahovima, je ambiciozna i provocirajuća knjiga."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve