BIL GEJTS: Stiv Džobs je bacao čini na ljude i tako spasao Apple

BIL GEJTS: Stiv Džobs je bacao čini na ljude i tako spasao Apple


Stiv Džobs je bio čarobnjak koji je “bacao čini na ljude” kako bi pomogao Apple-u da ostane na površini tokom najmračnijih dana kompanije, izjavio je Bil Gejts.

Gejts, osnivač kompanije Microsoft i glavni Džobsov rival, izjavio je za CNN da ljudi često ističu negativne aspekte Džobsove ličnosti, ali da je on bio jedinstveni lider koji je uoči smrti doveo Apple na pijedestal najvrednije kompanije na svetu.

Apple je bio na ivici bankrota kada se Džobs vratio u kompaniju krajem 1990-ih godina.

“Još uvek nisam sreo osobu koja ima takav talenat i smisao za dizajn da kaže – ovo je dobro, to nije dobro. Doneo je neke neverovatno pozitivne stvari sa tom čvrstinom”, naveo je Gejts.

EPA/JOHN G. MABANGLO

EPA/JOHN G. MABANGLO

On je istakao da je Džobs imao način da preokrene neuspeh tako što je “bacao čini” i na svoje osoblje i na spoljne posmatrače. Jedan od istaknutih primera je taj da je Džobs osnovao kompaniju pod nazivom NeKST koja je napravila skupi flop na računaru. Ipak, uspeo je da posveti pažnju NeKST-u i prodao je kompaniji Apple 1996. godine.

Povezane vesti Gejts otkrio svoju najveću grešku

“Bila je to potpuna glupost, ali je ipak očarao te ljude. Stiv je zaista jedinstven slučaj. Kompanija je bila na izdisaju, a postala je najvrednija firma na svetu sa nekim proizvodima koji su zaista neverovatni. Neće biti mnogo takvih priča”, rekao je Gejts.

Džobs je preminuo 2011. godine, nekoliko meseci nakon što je podneo ostavku u Apple-u zbog komplikacija od raka pankreasa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar