Biznis
10.03.2016. 08:34
ekspres

KOPAONIK, 10. marta

BIZNIS FORUM: Neophodna recionalizacija

KOPAONIK, 10. marta  - Zajednička težnja vlade i odgovornih pojedinaca i lidera na lokalnom nivou je da je neophodna racionalizacija,

KOPAONIK, 10. marta  - Zajednička težnja vlade i odgovornih pojedinaca i lidera na lokalnom nivou je da je neophodna racionalizacija, ali sprovedena pravedno, kako bi funkcije lokalne samouprave bile optimalizovane, ocenjeno je na panelu "Perspektiva lokalnog razvoja i uslova poslovanja", na Kopaonik biznis forumu. Pored racionalizacije, ocenjuju učesnici panela, neophodno je sprovesti i procese decentralizacije, kako bi ekonomski efekti na lokalnom nivou bili još bolji.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak smatra da je najbolji pravac u kom treba da ide decentralizacija da grad u kojem je sedište upravnog okruga bude okosnica tog okruga i predvodnik razvoja susednih manjih opština.Podsećajući da postoje Saveti okruga, Bošnjak je kazao da to telo može da olakša komunikaciju predsednika opština sa državnim organima.
Međutim, ukazuje da ne postoji motivačija predsednika opština da se sastaju sa načelnicima okruga, jer "tamo nema nikakvog novca", "Predsednik opštine je gazda u svojoj opštini i nijedan načelnik okruga ga neće dovesti za sto osim ako mu ne da neki novac", kaže Bošnjak. Prema njegovim rečima, potrebno je da se lokalnim samoupravama da "neka vrsta brzine", odnosno da one koje imaju kapacitet, uz određeni nadzor, kada usvoje određenu praksu, imaju pravo da im se otvori neki drugi način finansiranja.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je potrebno da se povećaju izvorni prihodi opština, a smanje transferi novca za centralnog nivoa.
"Procenat od poreza na zarade koji ide u budžet grada do sada bio 80 odsto i to je bio direktan podsticaj da lokalne samouprave podstaknu preduzeća da što više zapošljavaju, kako bi uplaćivali novac u lokalni budžet", rekla je Jovanović. Ona je dodala da je koncept lokalnog ekonomskog razvoja dovela do otvaranja odeljenja i kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, ali da je, prema njenim rečima, mali broj ljudi u njima koji su kadri da obavljaju te poslove.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve