Bogatstvo milijardera, tokom korone, poraslo na 10,2 biliona dolara

Bogatstvo milijardera, tokom korone, poraslo na 10,2 biliona dolara

Shutterstock


Tokom pandemije koronavirusa ukupno bogatstvo svetskih milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara.

Kako je navedeno u izveštaju švajcarske banke UBS, od kada je počela kriza koju je izazvala pandemija Covid-19, od aprila do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 odsto, u vreme kada su milioni ljudi ostali bez posla, preneo je britanski dnevnik “Gardijan”.

Do porasta njihovog bogatstva došlo je u prvom redu zbog berzanskih kretanja tokom pandemije, koji su bili na najnižem nivou tokom globalnih mere karnatina u martu i aprilu.

Povezane vesti – “KUCNUO JE ČAS”: Gugl planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji

UBS je saopštio da je bogatstvo milijardera dostiglo novi maksimum, nadmašivši prethodni vrhunac od 8,9 biliona dolara dostignut krajem 2017. godine.

I broj milijardera, takođe, je dostigao novi maksimum – sada ih ima 2.189, dok ih je 2017. godine bilo 2.158.

Jozef Stadler, šef UBS-ovog odeljenja za globalne porodične kancelarije, smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više deonica kompanija u trenutku kada tržišta širom sveta krahiraju.

EPA-EFE/VICTORIA BONN-MEUSER GERMANY OUT

EPA-EFE/VICTORIA BONN-MEUSER GERMANY OUT

Međutim, i vrednost deonica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

Stadler smatra da milijarderi imaju apetit za značajan rizik i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.

Čelnik američke korporacije Amazon Džef Bezos i dalje je najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatstvo je procenjeno na 189 milijardi dolara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar