Brnabić u Londonu: Srbija moze biti pobednik Četvrte industrijske revolucije

Brnabić u Londonu: Srbija moze biti pobednik Četvrte industrijske revolucije

foto: Vlada Republike Srbije


Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je u Londonu da Srbija može da postane jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije ako se pripremi za izazove i razume prilike koje se otvaraju, investira u reforme i pre svega stvori povoljno okruženje.

“Nema mnogo generacija koje mogu reći da su živele u doba industrijske revolucije. Mi smo prednjačili u Drugoj industrijskoj revoluciji sa Nikolom Teslom, ali nažalost on je radio za SAD. Imamo velike umove, ali često propuštamo prilike da im pružimo adekvatno okruženje da se razvijaju. On je radio za SAD, jer očigledno nije imao okruženje u Srbiji povoljno za realizaciju njegovog punog potencijala”, kazala je ona.

Brnabić je istakla da je njena vlada radila na pravljenju povoljnog okruženja kako bi umovi poput Nikole Tesle ostali u zemlji, kako bi dobili šansu da Srbiju prepoznaju kao pobednika u toj revoluciji.

Prema njenim rečima, mnogi se plaše da će Četvrta industrijska revolucija zatvoriti mnoga radna mesta zbog automatizacije, a i nejasno je šta će se dogoditi sa institucijama.

Takođe je ukazala da je jedan od izazova u obrazovanju da se školuju mladi za nove poslove za koje još ne znamo kakvi će biti.

“Ja sam optimista i vidim da postoje neki izazovi, ali vidim da Četvrta industrijska revolucija nudi mnogo više šansi, posebno za zemlje kao što je Srbija”, istakla je ona.

foto: Vlada Republike Srbije

foto: Vlada Republike Srbije

Brnabić je rekla da postoje dva ključna izazova na koja moramo dati odgovore, a da je prvi obrazovanje, odnosno kakav obrazovni sistem uspostaviti za budućnost. Ukazala je i da je u njeno vreme obrazovni sistem mlade učio za jednu profesiju i jednu karijeru, što ne odgovara današnjici.

Drugi ključni izazov je kako promeniti institucije, jer će se kompletni procesi promeniti.

“Ako odgovorimo adekvatno na ova dva izazova možemo postati jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije, bez obzira na veličinu zemlje i ekonomije”, podvukla je ona.

Kaže i da su njeni prioriteti u ekspozeu koji je predstavila u parlamentu naišli na čuđenje, jer se u Srbiji o ekonomiji razmišljalo na tardicionalan način, da privredu podstiče proizvodnja.

“Dve godine kasnije stvari su se promenili i ljudi shvataju zašto je važna digitalizacija. Naš IT sektor i kreativna industrija najbrže su rastući sektor u srpskoj ekonomiji. Brže raste od poljoprirede, rudarstva, ili energetike. Tako je rast u ovom sektoru 2016. bio na 21,6 odsto, godinu dana kasnije 26 odsto, a prošle godine rast je dostigao 29 odsto. Svake godine taj sektor snažno raste i to će biti nešto što će podsticati našu ekonomiju u budućnosti”, rekla je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar