Biznis
24.10.2019. 18:14
Tanjug

BRŽE NEGO AUTOM: Od Beograda do Novog Sada vozom za pola sata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Teretni voz kineskih železnica "China Railway Express" sa opremom za gradnju brze pruge u Srbiji stigao je danas iz Kine u Beograd.

Dočekali su ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming.

Voz je u železničkoj stanici Novi Beograd uz "dugu sirenu" "presekao" crvenu vrpcu, čime je označeno zvanično uspostavljanje prve železničke kargo linije između dve zemlje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Na crvenoj traci je, inače, na srpskom i kineskom jeziku pisalo: "Prvi put dolazi u Srbiju", a na vozu je sa strane ispisano: "Kineske železnice pozdravljaju srpski narod".

Predsednik Vučić i Ćen rukovali su se sa mašinovodjom i čestitali mu na uspostavljenoj liniji.

"Ovo je važan dan za nas. Već 40 godina niko ne koristi železnicu za putni saobraćaj, a kargo još ređe. Zahvalan sam našim kineskim parberima, jer nas spajaju sa Evropom", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, već za dve godine stanica Novi Beograd imaće drugačiji izgled.

"Kad se izgradi pruga do Novog Sada za dve godine, niko više neće putovati između ova dva grada automobilom, jer će se vozom putovati samo 30 minuta", rekao je Vučić.

On je naglasio da je reč o brzoj prugi sa više koloseka.

"Pre osam godina voz na relaciji za Novi Sad išao je sporije nego pre sto godina. Jedna od mojih prvih ideja je da celu Srbiju premrežimo novim komunikacijama. I tako da uđemo u red razvijenih zemalja. Najveći deo tog posla ne bi mogli da uradimo bez naših kineskih prijatelja. Kineske kompanije grade u svim delovima naše zemlje. Danas je došao prvi direktni voz iz Kine", reko je Vučić.

https://youtu.be/drfggH7-qHw

On se osvrnuo na rekonstrukciju dela pruge do Stare Pazove. A prema njegovim procenama za tri godine biće gotova pruga do Subotice.

Voz koji je stigao u Beograd je prvi direktan voz iz Kine za Srbiju i dovezao je više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge u našoj zemlji. Voz u svom sastavu ima 28 vagona sa kontejnerima.

Krenuo je 24. septembra iz kineskog grada Đinana, u provinciji Šangdong i prešao oko 10.500 kilometara, a trasa voza je bila: Kina, Mongolija, Rusija, Belorusija, Poljska, Madjarska i Srbija.

U toj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Reč je o opremi za sisteme kontaktne mreže, kao što su: transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafo stanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu.

Navedena oprema za vučnu podstanicu i kontaktnu mrežu važan je deo "energetskog podsistema" u Tehničkim specifikacijama interoperabilnosti.

Materijali za kontaktnu mreži, koji su stigli iz Kine u Srbiju, ispunjavaju sve evropske standarde i poseduju sve potrebne sertifikate za izgradnju pruge za velike brzine.

https://youtu.be/bhpJZvsr2LY

Železnički transport iz Kine u Srbiju osigurava snabdevanje opremom za projekta brze pruge Srbija - Mađarska i ubrzaće realizaciju radova na terenu.

Modernizacija pruge Beograd Centar - Stara Pazova, duge 34,5 kilometra, deo je projekta izgradnje pruge za velike brzine do 200 km na sat, između Beograda i Budimpešte.

Vrednost ugovora za modernizaciju i izgradnju brze pruge na deonici Beograd Centar - Stara Pazova je 350 miliona dolara.

Pročitajte još: Vučić – U januaru očekujem prosečnu platu od 515 evra

Izvođač radova je kineski konzorcijum "China Railway International" i "China Communications Construction Company", a rok za izvođenje radova je 36 meseci počev od 5. juna 2018. godine.

Voz su u železničkoj stanici Novi Beograd dočekali i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ambasadorka Kine u Beogadu Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i drugi.

Iz Kine je devedesetih godina 20. veka samo sporadično tek po neki vagon, preko Turske, upućivan iz Kine za Srbiju i to u sastavu vozova čija je krajnja destinacija bila u drugim zemljama centralne Evrope, kao što su Mađarska, Poljska i Austrija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / BEOINFO/ jd

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo tog projekta.

Frekventnost linije zavisiće od interesovanja kompanija iz Kine koje rade na srpskom tržištu, kao i kompanija iz Srbije koje sarađuju sa Kinom, najavilo je ranije Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Otvaranje železničke kargo linije izmedju Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Inicijativa "Pojas i put" je pokrenuta 2013. godine i ima za cilj da napravi Novi put svile nizom infrastrkturnih projekata - izgradnjom saobraćajne i energetske infrastrukture za izvoz robe, kao i luka i industrijskih parkova.

"Neka živi prijateljstvo Kine i Srbije".

Srbija i Kina neguju čelično prijateljstvo i zajednički podnose sve nedaće, a današnji dolazak teretnog voza "China Railway Expreš" dokaz je duge istorije prijateljstva koje povezuje dve zemlje, rekao je zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming nakon ulaska teretnog voza iz Kine u železničku stanicu u Beogradu.

"Naše dve zemlje se oslanjaju jedna na drugu, to su čelični prijatelji koji zajedno snose sve nedaće. Srbija je prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva", rekao je Ćen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / BEOINFO/

Uz dogovore i zajedničko zalaganje predsednika Vučića i Sija zajednički se unapređuje izgradnja Inicijative Pojas i put i podstiče, kaže, dublji razvoj saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

"Odnosi dveju zemalja pokazuju zanke burnog razvoja. Bilateralna trgovina se ubrzano povećava, postignuti su rezultati u svim oblastima a posebno u oblasti infrastrukture", rekao je Ćen.

Na Drugom samitu na visokom nivou u okviru Inicijative Pojas i put, podseća, predsednik Si je rekao da treba zajednički izgraditi Pojas i put visokog kvaliteta gde će akcenat biti na uzajamnom povezivanju, poboljšanju infrastrukturnih veza...

"Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje a takođe je veoma značajan projekat koji će doneti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan".

 

On je objasnio da "China Railway Expreš" povezuje sve zemlje duž Puta i da je istovremeno "most prijateljstva" koji povezuje narod Kine sa narodima svih zemalja koje se nalaze u okviru Pojas i put.

"Pre mesec dana ovaj voz je krenuo iz Konfučijeve postojbine, provincije Šandong, a danas je dospeo u Beograd pun materijala i opreme za prugu Beograd - Budimpešta. To je signal za ubrzanje srpske deonice", rekao je Ćen.

On je izrazio nadu da će tokom izgradnje srpske deonice pruge ka Budimpešti preduzeća dve strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtevanom roku i kvalitetu.

Ćen je poželeo uspešnu izgradnju pruge, još bolju saradnju Kine i Srbije u oblasti trgovine a obraćanje je završio porukom: "Neka živi prijateljstvo Kine i Srbije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve