BY FACEBOOK: Kako su Rusija i Iran pokušali da se umešaju u izbore 2020. u SAD

BY FACEBOOK: Kako su Rusija i Iran pokušali da se umešaju u izbore 2020. u SAD

Shutterstock


Kompanija Facebook potvrdila je da je ukinula četiri računa i najavila inicijative za sprečavanje stranog uplitanja u poslovanje ove američke kompanije.

Facebook je otkrio da je odbacio četiri “uplitanja” iz Irana i Rusije, uključujući jednu koja je ciljala na predsedničke izbore u SAD-u 2020. godine i za koje se čini da su povezani sa ruskom agencijom za trolovanje – Internet Research Agency (IRA).

Osumnjičena kampanja IRA “imala je naznake dobro raspoređenih operacija, usmerenih na bezbednosne korake koji su služili za prikrivanje identiteta i lokacije”, izjavio je Natenijel Glejčer, šef politike Facebook-a za kibernetičku bezbednost.

Pročitajte još: Koji je ključ uspeha Džefa Bezosa

Strana kampanja je koristila 50 Instagram naloga i jedan Facebook nalog sa oko 246.000 pratilaca da bi objavila skoro 75.000 postova, navodi Graphika, kompanija za analizu društvenih mreža koja je recenzirala kampanju za Facebook.

Većina akcija nije bila izričito povezana sa izbornom politikom, rekla je Graphika, ali su bile usmerene na opšti politički komentar za “personalizovani razvoj i brendiranje”.

Lažirani su profili osoba koje se zalažu za obe političke strane – poput devet profila napravljenih tako da izgledaju kao da ih vode crni aktivisti koji protestuju protiv policijskog nasilja i još nekoliko profila koji, s druge strane, brane policiju.

Takođe, Facebook je objavio nekoliko inicijativa za sprečavanje stranog mešanja u američke predsedničke izbore 2020. godine.

“Izbori su se značajno promenili od 2016, a promenio se i Facebook”, rekao je Mark Zakerberg na konferencijskom pozivu sa novinarima.

Shutterstock

Shutterstock

Izvršni direktor rekao je da je kompanija izvukla pouku nakon prethodnih izbora i da se sada proaktivno priprema za glasanje. Kompanija pokreće program za pomoć u osiguravanju profila izabranih zvaničnika i pooštravanje pravila za otkrivanje ko kontroliše stranicu.

Takođe će početi da obeležava sadržaj iz medijskih kuća pod državnom kontrolom. Facebook će takođe zabraniti političke oglase osmišljene za suzbijanje odaziva birača, uključujući oglase koji sugerišu da je glasanje “beskorisno” ili koji ljudima preporučuje da ne glasaju. Ova politika primenjivaće se na sve profile, uključujući i one od političara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar