Biznis
19.05.2016. 10:25
ekspres

Čadež: Obrazovni sistem prilagoditi potrebama privrede

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Obrazovne sisteme na Zapadnom Balkanu trebalo bi reformisati, jer regionu nedostaje školstvo usklađeno sa zahtevima tržišta rada, izjavio je  predsednik PKS Marko Čadež u Beču na konferenciji “Alijansa za stručno obrazovanje na Zapadnom Balkanu“ 

BEČ -Skup su organizovale Privredna komora Austrije u saradnji sa austrijskim državnim organima, na inicijativu evropskih institucija kao jedan od pripremnih sastanaka za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu u Parizu. Obraćajući se učesnicima konferencije, predsednik PKS je rekao da su sve zemlje regiona imale jedan sistem školovanja koji je prevaziđen, zbog čega su neophodne reforme.
Čadež je ukazao i na važnost uvođenja dualnog obrazovanja, izmenu regulative i saradnju javnog i privatnog sektora u tom procesu.  Obrazovni sistem Srbije, prema rečima Čadeža, treba prilagoditi savremenim potrebama privrede kako bi se rešio veliki problem nezaposlenosti mlađe populacije, jer 150.000 mladih između 15 i 24 godine, niti radi, niti se školuje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik PKS je naveo  primer velike nemačke kompanije na severu Srbije, koja je prinuđena da dovodi radnu snagu iz inostranstva, jer nema kvalifikovane radnike u mestu gde posluje, iako je velika nezaposlenost, posebno mladih, u tom gradu.
Ceo region Zapadnog Balkana mora stvoriti uslove za bolju perspektivu mladih, što je svakako moguće kroz efikasan sistem obrazovanja, naglasio je predsednik PKS.
Međunarodna konkurentnost traži stručnu i dobro obrazovanu radnu snagu, a regionu nedostaje koordinisani pristup obrazovanju, koji bi izlazio u susret potrebama tržišta rada, objasnio je predsednik PKS. Čadež je naglasio da Komorski investicioni forum želi da preuzme aktivnu ulogu u toj oblasti.  Dualno obrazovanje značajno smanjuje nezaposlenost mladih i povećava konkuretnost privrede.
Austrija je najbolji primer za to koji bi trebalo da slede i zemlje Zapadnog Balkana, ocenjeno je na konferenciji u Beču.
Da uspešna privreda mora imati dobru i stručnu radnu snagu potvrdio je prvi čovek Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Ako želimo rast i konkurentnost, onda nam je potrebna stručna radna snaga, kao i dobro motivisani ljudi“, rekao je Lajtl i dodao da se to postiže dualnim obrazovanjem, za šta je neophodno svojevrsno spajanje škola i privrede.
On je poručio  i da je Austrija je spremna da svoje iskustvo stavi na raspolaganje Srbiji. Stručnim obrazovanjem, po rečima predsednika WKO, mladima se daje perspektiva i ujedno se motivišu i uključuju u preduzeća, čime se smanjuje nezaposlenost i povećava ponuda stručne radne snage - što je glavni cilj.
Pohvalio je saradnju PKS i WKO u obrazovanju, ali i drugim oblastima, od osnivanja preduzeća, preko međunarodne trgovine do investicija.
Predstavnik Privredne komore Francuske Patris Gezu najavio je u Beču da će na Samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu koji će biti održan 4. i 5. jula jedna od glavnih tema biti podsticaj privrede, kao i smanjenje nezaposlenosti mladih.
Biće održana paralelno tri foruma - politički, poslovni i treći posvećen omladini na Zapadnom Balkanu, precizirao je Gezu.Predstavnik francuske komore objasnio je da je „dualno obrazovanje deo DNK komora”, bilo da se radi o komorama zemalja Zapadnog Balkana, Francuske, Nemačke ili Austrije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Važno je, kako je istakao, mlade približiti preduzećima, ponuditi im mogućnost razvoja i usavršavanja u kompanijama, a istovremeno preduzećima da uz podršku mladih realizuju rast i stvaraju inovacije.if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve