Biznis
30.07.2020. 17:57
R. E. / Index. hr

Čelnici Facebooka, Amazona, Google-a i Apple-a odbacili optužbe za monopolizam

shutterstock_1532824832.jpg

Čelnici četiri najveće američke tehnološke kompanije - Facebooka, Amazona, Googleaa i Appleaa - juče su pred Kongresom redom odbacili optužbe za monopol na digitalnom tržištu, gušenje konkurencije i pogodovanje demokratima u američkoj predsedničkoj kampanji.

Mark Zuckerberg iz Facebooka, Jeff Bezos iz Amazona, izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i Appleov Tim Cook, čije kompanije imaju tržišnu vrednost od oko pet biliona dolara, u saslušanju putem višesatne videokonferencije, odgovarajući na pitanja zastupnika, odbacili su optužbe da su oštetili manje kompanije u online oglašavanju i poručili da podržavaju obe kampanje za američke predsedničke izbore, prenosi Index.hr.

Bilo je to njihovo prvo zajedničko saslušanje i prvi put da se Bezos pojavio pred zastupnicima.

Shutterstock Shutterstock

Zlouporaba tržišne prevlasti

Vodeće tehnološke kompanije pod teretom su sumnji za krađu sadržaja, gušenje konkurencije i zlouporabu svoje tržišne prevlasti, uključujući i akvizicije rivala. Konzervativci su takođe tvrdili da cenzurišu njihove političke stavove.

Povezane vesti - PRVO MESTO NEPROMENJENO: Ovo je 10 najvrednijih brendova na svetu

Na Jordanovo pitanje hoće li Google pomoći demokratskom predsedničkom kandidatu Bajdenu, Pichai je odgovorio: "Podržavamo obe kampanje. Našem radu pristupamo nestranački."

Republikanski predstavnik Matt Gaetz pritisnuo je Zuckerberga optuživši Facebookove moderatore za nepovoljne objave o konzervativcima, na šta je Zuckerberg odgovorio da su oni neutralni. "Želimo biti platforma za sve ideje, bez pristranosti", istakao je.

Optužba za gušenje konkurencije

Demokrata David Cicilline, predsednik odbora za zaštitu tržišnog takmičenja, upozorio je da neke prakse vodećih kompanija imaju "štetan ekonomski učinak" i da njihova tržišna prevlast "ubija male preduzetnike".

EPA-EFE/WALLACE WOON EPA-EFE/WALLACE WOON

Tako je Google optužio za krađu online recenzija kompanije Yelp, na šta je Pichai odgovorio kako bi želeo da zna pojedinosti na kojima se temelje takve objede. "Ponašamo se prema najvišim standardima", poručio je i istakao da Google ne krade sadržaje kako bi pridobio korisnike.

Povezane vesti - GOOGLE ODLUČIO: Zaposleni će raditi od kuće do leta 2021. godine

Mark Zuckerberg opravdavao je svoju dominaciju na području društvenih mreža tvrdnjom da je 2012. godine Instagram bio "sićušna aplikacija za deljenje fotografija", a on je od nje napravio fenomen društvenih medija.

Appleov Tim Cook odbacio je optužbe za nepošten odnos prema konkurenciji i visoke provizije koje naplaćuje od kreatora aplikacija za AppStore. "S tim se ne slažem", rekao je i objasnio da se programeri takmiče, a mogu pisati aplikacije i za Android ili Windows ili Xbox, ili PlayStation.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve