Biznis
28.09.2021. 15:40
Tanjug

Probila 1.000 dolara

Cena gasa na istorijskom rekordu

Cevi, gas
Izvor: Shutterstock

Cena gasa u Evropi prekoračila je, prvi put u istoriji, nivo od 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena fjučersa gasa za isporuku u oktobru dostigla je na trgovanju u holandskom TTF čvorištu rekordnih 1.031,3 dolara za 1.000 kubnih metara, čime je za samo jedan dan skočila za neverovatnih preko 11 procenata, javlja agencija Tas s.

gas
Izvor: Shutterstock

Viši direktor sektora za prirodne resurse i robu u kompaniji Fič, Dmitrij Marinčenko, kaže za rusku novinsku agenciju da bi cena gasa mogla bi nastavi s rastom i obaranjem novih rekorda ako zima bude oštra i ako bude deficita u ponudi gasa.

"Najveći test i za cene gasa i za potrošače biće zima. Ako vreme bude hladno, a imamo fizički manjak gasa, cene bi mogle da porastu još više", navodi Marinčenko.

Dodaje da je sadašnji rast cena gasa u Evropi možda rezultat približavanja grejne sezone i zime.

Pored toga, „rast cena reflektuje aktuelnu konkurenciju između evropskih i azijskih kupaca tečnog prirodnog gasa (TPG), nizak nivo zaliha u evropskim skladištima gasa i nedovoljno povećanje isporuka najvećih dobavljača gasa u Evropi, pre svega Gasproma“, zaključio je Marinčenko.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izlila se nafta iz elektrane
naftna mrlja

Sirija

25.08.2021. 17:51

Izlila se nafta iz elektrane

Ogromna mrlja od izlivanja nafte uzrokovanog curenjem iz elektrane u jednoj od sirijskih rafinerija, širi se obalom te mediteranske zemlje, javila je sirijska agencija SANA, što potvrđuju i satelitske fotografije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve