Biznis
24.02.2022. 10:59
R.E./Tanjug

Austrija

Cena gasa raste, OMV se normalno snabdeva iz Rusije

OMV
Izvor: Shutterstock

Austrijska naftna i gasna kompanija OMV saopštila je da prima uobičajene isporuke gasa iz Rusije.

"Sve ugovorom definisane količine se isporučuju", rekao je portparol kompanije u odgovoru na upit Rojtersa o situaciji sa snabdevanjem nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Inače, cena gasa u Evropi uzletela je za 35 odsto premašivši nivo od 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonskoj berze ICE.

Gas za isporuku u martu ugovaran je na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.414,5 dolara za hiljadu kubika, što je 120 evra po MWh, izveštava Tas s.

Istovremeno, Rojters javlja da je protok prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa ka Poljskoj prepolovljen danas, i da se za sada ne zna da li je smanjenje protoka povezano sa razvojem situacije u Ukrajini, gde je Rusija pokrenula, kako je saopšteno, specijalnu vojnu operaciju.

Ukrajina je druga velika tranzitna ruta za izvoz ruskog gasa u Evropu, dodaje britanska agencija i napomuinje da je ruska državna gasna kompanija Gasprom odbila zahtev za komentarom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ruski milijarderi su ove godine izgubili mnogo novca
Novac, berza

Evo zbog čega

23.02.2022. 08:51

Ruski milijarderi su ove godine izgubili mnogo novca

Bogatstvo ruskih milijardera je palo za 33 milijarde dolara ove godine, a eskalacija sukoba u Ukrajini bi mogla da dovede do još značajnijeg pada bogatstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve