Biznis
06.03.2023. 14:14
Beta

MMF

"Cene energenata u Srbiji moraće da rastu"

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Niske cene energenata u Srbiji moraće da se povećaju, a energetski sektor transformiše, izjavio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Donal Mekgetigen.

Kako je istakao na Kopaonik biznis forumu, u fokusu dvogodišnjeg aranžmana Srbije sa MMF-om su energetika, potrebe budžeta i fiskalna politika, što podrazumeva i da niske cene energenata moraju da nastave da se povećavaju.

On je podsetio da je Srbija bila među prvim zemljama koje su kroz niske cene energenata pomagale ranjivim kategorijama stanovništva, ali da je sada došlo vreme za promene u energetici.

"Te promene, osim povećanja cena energenata znače i promene u državnim energetskim preduzećima, pre svega Elektroprivredi Srbije (EPS) koja bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo i dobije novu upravu", rekao je Mekgetigen i ocenio da se EPS našao u lošem položaju zbog lošeg upravljanja njime.

Dodao je i da pomoć trebaju i mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i da su potrebni novi propisi u vezi sa njihovim poslovanjem.

Mekgetigen smatra da je u Srbiji nužno povećanje nezavisnosti državnih kompanija, strože mere monetarne politike, dalji rad na snižavanju inflacije, odnosno dodatno podizanje kamatnih stopa.

Dodao je i da program Srbije i MMF podrazumeva i ograničenja fiskalnog deficita, ali i ograničavanje rasta plata u javnom sektoru i penzija.

Mekgetigen smatra da je Srbija proteklih godina ostvarila odlične rezultate u podizanju bruto proizvoda po glavi stanovnika, prilivu stranih direktnih investicija, povećanju stope zaposlenosti i smanjenju stope nezaposlenosti.

Naglasio je i da je "finansijska konsolidacija bila impresivna", jer se od velikog deficita stiglo do suficita.

Prema njegovim rečima, iako su domaće investicije znatno povećane trebalo bi da budu i veće.

Kao pozitivne korake Srbije Mekgetigen je ocenio i smanjenje javnog duga u prethodnih šest godina, poboljšanje strukture duga i povećanje deviznih rezervi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU izbegla energetsku krizu, zasada
gas

Šta biti dalje?

16.01.2023. 15:05

EU izbegla energetsku krizu, zasada

Evropska unija uspela je da zasad izbegne energetsku krizu od koje su mnogi strahovali pošto je Rusija prekinula najveći deo isporuka gasa, zahvaljujući blagom vremenu, uštedama i alterantivnim snabdevanjem.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve