CNN O ER SRBIJI: Američka medijska kuća podseća na najstarije svetske avio-kompanije

CNN O ER SRBIJI: Američka medijska kuća podseća na najstarije svetske avio-kompanije


Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije i tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju. Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu. U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

Godina osnivanja: 1927.

Putnika prevezenih u 2018: 2,5 miliona

Er Srbija potiče od nekoliko aviokompanija koje su bile nacionalni prevozioci Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat Airwaysom iz 1948.

U godinama hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije.

Godine 2013, Etihad je otkupio 49 odsto udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar