Biznis
14.08.2022. 17:35
R.E.

Voren Bafet

Čovek kojeg ne brine gubitak od gotovo 44 milijarde dolara

Berza 7.6.2022.
Izvor: EPA / KIMIMASA MAYAMA

"Berkshire Hathaway“, kompanija milijardera Vorena Bafeta, prijavila je u prethodnom kvartalu gubitak od gotovo 44 milijarde dolara.

Do gubitka je došlo jer je papirna vrednost investicija kompanije naglo pala i kupljeno je znatno manje deonica. Međutim, mnoge operativne kompanije "Berkshire Hathaway“-a u celini su imale dobre rezultate.

Afet već dugo smatra da je "Berkshire“-ov operativni profit najbolji pokazatelj performansi kompanije jer isključuje prihode i gubitke od investicija koji se fluktuiraju od kvartala do kvartala.

Prema ovom pokazatelju, zarada "Berkshire“-a znatno je porasla, na 9,28 milijardi dolara ili nešto više od 6000 dolara po akciji klase A, u poređenju sa prošlogodišnjom zaradom od 6,69 milijardi dolara, ili 4000 dolara po akciji. Četiri analitičara koje je anketirao Factset očekivala su da će "Berkshire“ prijaviti operativnu zaradu po akciji od blizu 5000 dolara.

Pored ulaganja, "Berkshire“ direktno poseduje više od 90 kompanija. Kompanija je izvestila da je operativni profit porastao u svim svojim glavnim odeljenjima, uključujući osiguravajuće kompanije, velike komunalne usluge i železnicu BNSF.

"Berkshire“ je saopštio da je na kraju kvartala imao 105,4 milijarde dolara u gotovini, što je u suštini nepromenjeno u odnosu na 106 milijardi dolara koje je prijavio na kraju prvog kvartala.

Ovo je pokazalo da Bafet u ovom kvartalu nije kupovao značajniji broj akcija, iako je prijavljena investicija od više milijardi dolara u "Occidental Petroleum“. U prvoj polovini godine, kompanija je na akcije dala oko 50 milijardi dolara.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve