Biznis
27.09.2022. 14:20
R.E.

Evropska centralna banka

Da li će evro dobiti i digitalnu verziju?

Evro i dolar
Izvor: Shutterstock

Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.

"Zato se zalažem i za to da se sistem evra aktivno uhvati u koštac sa transformacijom novca i da nastavi sa ispitivanjem mogućnosti upotrebe digitalnog novca u centralnoj banci," rekao je Nagel na skupu u organizaciji banke u Frankfurtu.  

Nagel je naglasio da bi "uvođenje novog oblika nacionalne valute za digitalni svet, dakle digitalnog novca centralne banke, bilo nova stepenica u razvoju državne valute posle kovanica i novčanica."

"Digitalni novac centralne banke i prateća infrastruktura mogu da budu važna dopuna dosadašnjim opcijama plaćanja," rekao je predsednik Bundesbanke, prenosi DPA.

Čuvari valute evrozone već izvesno vreme ispituju uvođenje digitalne varijante evra. Sredinom jula prošle godine Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da pripreme ubrza i započne dvogodišnju fazu u kojoj će se ispitivati i tehnologija i zaštita podataka.

To ipak ne prejudicira konačnu odluku o uvođenju digitalnog evra, koji bi u svakom slučaju bio samo dopuna, a ne zamena za gotovinu.

Član Saveta direktora ECB Fabijo Paneta (Fabio Panetta) izjavio je na sastanku Bundesbanke da je cilj projekta digitalnog evra da se obezbedi sidro za stabilnost monetarnog i platnog sistema.

"Želimo da obezbedimo da novac centralne banke ostane generalno na raspolaganju i da svugde u evrozoni može da se koristi za svakodnevne transakcije – ne samo u fizičkom obliku, nego i kao digitalni novac," rekao je Paneta.

Angažman na projektu digitalnog evra je odgovor centralnih banaka evrozone na nagli porast popularnosti takozvanih kriptovaluta, poput bitkoina i etera.

Velika razlika je što bi digitalni evro bio pod nadzorom centralne banke, koja se brine za njegovu stabilnost. I druge monetarne banke u svetu bave se mogućnošću razvoja digitalnog novca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Funta pala na svoj najniži nivo u odnosu na dolar
Funta i evro

Ima zabrinutih...

26.09.2022. 10:29

Funta pala na svoj najniži nivo u odnosu na dolar

Britanska funta pala je na svoj najniži nivo ikad u odnosu na dolar, posle objave ministra finansija Kvasija Kvartenga da će se i dalje smanjivati porezi, što je izazvalo zabrinutost oko vladine ekonomske politike.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve