Biznis
19.04.2022. 08:10
R. E.

Kina

Da li znate ko su "zvezde saobraćaja"?

Poznata ličnost, glumica
Izvor: Shutterstock

Produžena borba kineskih vlasti sa idolizacijom slavnih ličnosti rezultirala je značajnim opadanjem njihovog prisustva u marketinškim kampanjama.

Slavne ličnosti u marketingu tamo zovu "zvezde saobraćaja“, zbog njihove moći da privuku veliku količinu saobraćaja na sajt ili reklamu. Istraživanja su pokazala da se korišćenje ovih zvezda u reklamama smanjilo za gotovo 51% u prethodnih godinu dana, uprkos velikom broju novih proizvoda i reklamnih kampanja.

Kina je u prethodnih nekoliko godina bila stecište mnogih skandala domaćih slavnih ličnosti, od pronevera novca i krađe pa sve do seksualnog uznemiravanja i silovanja. Uporedo sa time, vlasti nastavljaju da stežu omču oko ovog problema ne bi li ga se rešili što brže.

Ipak, način na koji kineske vlasti rešavaju ovakve probleme na Zapadu deluju ekstremno. Poznata glumica Žao Vej nestala je bez traga posle neuspele kupovine kompanije na berzi u Šangaju, a vlasti su kao objašnjenje dale samo izjavu da je ona "ometala red na berzi“, šta god to značilo...

"Mnogi brendovi su pažljiviji nego ikada u biranju lica koja će ih predstavljati, traže ličnosti koje nisu kontroverzne i koje imaju malo šanse da budu deo nekog većeg skandala sa kojim bi i kompanija bila povezana“, kaže za "Baron’s“ Mark Taner, direktor marketinških istraživanja za "Čajna Skini“.

Kako je naveo, trenutno su u najboljem položaju sportisti, koji žive svojih 15 minuta slave nakon Zimskih olimpijskih igara. Oni potpisuju ugovore sa brendovima levo i desno, mada mnogi procenjuju da će njihov uticaj trajati kratko.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve