Biznis
22.12.2021. 19:05
Tanjug

Ministarka trgovine tvrdi

Da ne brinemo: Ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka,

hrana, kupovina
Izvor: Shutterstock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica, te da u trgovinama ima dovoljno brašna, šecera, ulja, mleka, svinjskog buta.

Tatjana Matić je, gostujuci u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da bi brašno od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima, po ceni od 33 dinara po kilogramu. Podseća da je maksimalna proizvodna cena hleba "sava" 38,68 dinara, dok cena u prodavnicama može ići maksimalno do 46 dinara.

"Pre svega, predmet kontole bila je prva uredba o maksimalnoj ceni hleba tip 500, tzv. hleb ''sava''. Naravno da je bilo i prijava, imali smo preko 500 inspekcija na terenu. Samo je 17 prijava bilo osnovano, gde je dolazilo do nekih prekoračenja. Negde su bile prekoračene marže, negde nije bilo dovoljnog procenta hleba u tim radnjama, ili možda sastav hleba nije bio kakav je trebalo da bude", rekla je Matićeva.

Ističe da su se trgovci načelno pridržavali uredbe o ceni hleba, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica.

"Kada pricamo o drugoj uredbi koja se odnosi na par osnovnih životnih namirnica - brašno, šecer, ulje, svinjski but, mleko, moram isto da kažem da smo od ukupnog broja kontrola, mislim da je bilo oko 200 kontrola, imali dve prijave i u jednom maloprodajnom objektu jeste utvrđeno prekoračenje cena", kaže Matic i dodaje da je snabdevenost osnovnim životnim namirnicama zadovoljavajuća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kupovina iz fotelje nikad popularnija!
HQ photos 1N8A6700 1

Onlajn platforme

07.12.2021. 13:40

Kupovina iz fotelje nikad popularnija!

Pandemija koronavirusa uticala je na svaki deo naše svakodnevnice, a gotovo da ne postoji sfera života koja ne neki način nije promenjena u proteklih godinu i po dana. Ugostiteljstvo, maloprodaja i uslužne delatnosti definitivno su među oblastima koje su se našle pred najvećim brojem izazova budući da je način na koji kupujemo promenjen, po mišljenju mnogih, zauvek.
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve