Biznis
15.04.2019. 12:04
DR Borislav Agapijev

DR BORISLAV AGAPIJEV: Sami kupuju svoje akcije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ove nedelje su tržišta novca i kapitala u SAD došla skoro do prethodnog vrha najvećeg ikada, što pokazuje da je klatno između straha i pohlepe definitvo prešlo na stranu pohlepe. Fascinantno je da se otvoreno piše kako je ovaj skok omražen od svih učesnika berze, uključujući i velike profesionalne institucije koje se smatraju kao pametna lova, kao i ostali mal učesnici koji se gledaju "nesto drugo" na Volstritu. Odmah se naravno postavlja pitanje ako je skok navodno toliko omražen ko to onda kupuje te akcije koje skaču. Sadašnji odgovor je da su to same korporacije koje kupuje svoje akcije uprkos stagnirajućoj i padajućoj prodaji da bi se bonusi menadžera održali.
Inače situacja u realnoj ekonomiji se neprestano i konstantno pogoršava. To je takođe sinhronizovano u celom svetu gde su svi veliki ekonomski blokovi u stagnaciji. U Evropi je situacija već znamo kakva, počevši od Nemačke, koja bi trebalo da bude lokomotiva, ali sada je više kao vagon koji očekuje da ga neko povuče. Recimo Kina; u Australiji cene kuća padaju jasno i do dvadeset odsto posle perioda od 27 godina kada su rasle, opet zbog Kine. A da ne pričamo onjihovim čarkama sa Kinezima. Kina je u istoj situaciji, zbog usporavanje ekonomije koja je puna dugova kao i pritiska od SAD i predsednika Trampa, koji su zadnja stvar koja im treba. U SAD inače sve se takođe usporava, ukupni dugovi za studentske zajmove su sada prevazišli neverovatnu cifru od 1500 milijardi dolara (!).
Počela je da raste i stopa zajmova za automobile tj kamionete koje su oni prestali da plaćaju. Inače to bi bilo mnogo gore što se tiče prodaje istih da se sada ne koristi u SAD stari trik automobilske industrije gde oni prodaju masu kamioneta, džipova i nešto kola rentalnim kompanijema da bi se napravila iluzija dobre prodaje. Ta cifra dostiže sad i četrdeset odsto ukupne prodaje, što je šokantno. Inače, za one koji misle da je to OK, prava slika je potpuno drugačija zbog toga što su prodaje rentalnim agencijama neprofitabilne zbog niske cene kao i drugih negativnih posledica kao sto je npr srozavanje cena tih vozila kada ih se te agencije budu otarasile naveliko za par godina. Te buduće cene su veoma bitne sada pošto su one osniviča niskih rata za vozila danas.
Drugim rečima ceo svet se usporava, i ekonomije se pogoršavaju, ali se berze i tržista ponašaju kao mangupi koje to ne interesuje, pošto oni furaju svoje. Koliko su puta mogli da "furaju svoje" i do čega je to dovelo nekoliko puta u zadnjih dvadesetak godina ne mora mnogo da podsećamo. Osim naravno što će oni sami biti malo podsećeni. Inače svi ovi grčevi su još uvek jasna posledica enormnog stimulusa koji je ubačen u svetski finasijski sistem od strane centralnih banaka pre deset godina. Ti ogromni plimski talasi elktronskog novca i kapitala još uvek zapljuskuju sve i dovode do raznih distotrzija i čudnih situacija, kao sad. Međutim jedna stvar je takođe vrlo jasna. U slučaju recesije, "municije" za dodatno friziranje i naduvavanje nema pošto su kamate u stvari još uvek niske i njihovi imotni listovi su debelo naduvani, za vise od tri puta u SAD i vise od četiri puta u Evropi posle velike krize 2008.
Za sledeću takvu fintu bi trebalo da se novčana masa udesetostruči (!) u odnosu na 2008. tj. još tri puta veća nego sada da bi pokušali da postignu isti efekat kao pre desetak godina. Naravno, i ceo svet je sada drugačiji nego pre deset godina. Drugim rečima to je kutak sobe gde su se našli farbanjem parketa, kao što smo pomenuli u prethodnom javljanju. Sve proklamacije da se nisu zakučali u ćošak iz kojega ne mogu da izađu sada deluju sve više prazno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve