Biznis
24.05.2023. 14:07
Beta

UNICEF

Deca u Srbiji sve siromašnija

deca
Izvor: Shutterstock

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je ukazao na to da se siromaštvo dece u Srbiji 2022. godine povećalo na 13,8 odsto, što znači da dodatnih 28.000 dece živi ispod apsolutne granice siromaštva, rečeno je danas u Savezu ekonomista Srbije (SES) na konferenciji o povećanju siromaštva.

U izveštaju UNICEF-a se naglašava da će ukrajinska kriza dovesti do pogoršanja položaja već osiromašenih porodica s decom i da su veće šanse dece nego odraslih da će živeti u siromaštvu.

"U 2020. godini je 10,6 odsto dece u Srbiji živelo ispod granice siromaštva. To znači da svako deseto dete u Srbiji živi s mesečnim prihodima manjim od toga", rekla direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ona je upozorila da su siromaštvom najviše pogođena seoska domaćinstva, romska naselja i domaćinstva sa više dece.

"Siromaštvo ima teške posledice na čitav razvoj deteta i izglede za kasnije zapošljavanje. Individualni uticaj je ogroman. Zanemarivanje dece daje ekonomske posledice koje su bitne za ekonomski prosperitet zemlje. Za zemlju kao što je Srbija posebno je važno da se podrži izlazak dece iz siromaštva", rekla je ona.

Jedini način da se izađe iz "začaranog kruga siromaštva" mladih, jeste da se ulaže finansijskom pomoći, izgradnjom obrazovanja i veština, navela je ona.

"Neophodni su adekvatnost programa i finansijski planovi koji uključuju dečije dodatke", rekla je Kostadinova.

Po analizi UNICEF-a, da nije bilo finansijske pomoći Vlade Srbije tokom pandemije korona virusa, situacija bi bila još lošija, a pogoršanje materijalnog statusa najugroženijih grupa se očekuje zbog sukoba u Ukrajini i njegovih posledica na svet.

Po tim podacima, Srbija je među prvih 10 zemalja u Evropi po veličini razlika prihoda građana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Devet odsto svetske populacije siromašno
glad, siromaštvo

Crna statistika

07.07.2022. 12:30

Devet odsto svetske populacije siromašno

Više od 71 miliona ljudi širom sveta suočava se sa siromaštvom kao rezultatom rastućih cena hrane i energije koje su porasle od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve