DODATNI PRITISAK NA PEKING: Sankcije SAD za 11 kineskih kompanija

DODATNI PRITISAK NA PEKING: Sankcije SAD za 11 kineskih kompanija


Bela kuća uvela je sankcije za 11 kineskih kompanija koje optužuje za kršenja ljudskih prava nad muslimanima u provinciji Sinkjang na severozapadu Kine, izvestio je AP.

Ovom odlukom SAD uvode dodatni pritisak na Peking i vladajuću Komunističku partiju zbog navodnog masovnog zatvaranja, prinudnog rada i drugih kršenja ljudskih prava nad Ujgurima, pripadnicima muslimanske manjine u provinciji Sinkjang, dovodeći odnose između dve zemlje na najniži nivo u poslednjim decenijama.

U okviru optužbi za kršenja prava muslimana u Sinkjang, vlada SAD je sankcionisala i četvoricu visokih kineskih zvaničnika, a Peking je najavio uzvratnim merama ne navodeći tačno šta planira.

Shutterstock

Shutterstock

“Ovom odlukom postižemo da KP Kine ne koristi naše proizvode i tehnologiju u napadima vrednim prezira na muslimansku manjinu koja nije u stanju da se odbrani”, izjavio je ministar trgovine SAD Vilbur Ros.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je američke pretnje i najavilo preduzimanje neophodnih koraka zaštite kineskih kompanija koje su se našle na udaru Vašingtona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar