DOGOVOR VLADE I MALINARA: Što veći prinos, to manja cena

DOGOVOR VLADE I MALINARA: Što veći prinos, to manja cena


Proizvođačka cena maline biće i do 139,3 dinara za kilogram ovog voća. To je dogovoreno na sastanku predstavnika malinara i Vlade.

Proizvođačka cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru je 110,9 dinara, “dok je za područja koja nemaju povoljne uslove za uzgoj maline i gde je prinos oko osam tona cena proizvodnje i do 139,3 dinara po kilogramu”.

Na sastanku je dogovoreno formiranje posebnog operativnog tima Vlade Srbije koje će činiti ljudi iz ministarstava poljoprivrede, trgovine, unutrašnjih poslova, kao i drugih nadležnih organa, kako bi se utvrdile i otklonile sve eventualne neregularnosti na tržištu, posebno u procesu otkupa maline, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dogovoreno je i da timovi Ministarstva poljoprivrede na terenu pruže dodatnu stručnu pomoć proizvođačima za dalje unapređenje proizvodnje maline, kao i da Vlada razmotri mogućnost za eventualno rešavanje spora iz 2013. godine između proizvođača i Republičkih robnih rezervi.

Vlada Republike Srbije će takođe razmotriti i predlog da se ubuduće iznos PDV-a za isporučenu malinu uplaćuje direktno na račun proizvođača.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar