Dolar oborio cenu zlata

Dolar oborio cenu zlata


NJUJORK, 28. marta (Tanjug) – Cena zlata je pala na najniži nivo za više od mesec dana, jer oporavak američkog dolara šteti privlačnosti ovog plemenitog metala, prenosi njujorška agencija “Blumberg”. Cena zlata za neposrednu isporuku pala je sredinom prošle nedelje za čak 0,7 odsto, na 1.208,38 dolara po unci u Singapuru, prema podacima njujorške agencije.
U protekloj nedelji, cena ovog plemenitog metala je “skliznula” za 3,1 odsto, najviše od novembra prošle godine, i na putu je da zabeleži prvi mesečni pad u 2016. godini posle 11-procentnog jačanja vrednosti iz februara.
zlatne poluge2Prognoza skoka cena zlata u ovoj godini je sada srezana na 14 odsto, pošto dolar beleži snažno jačanje od januara usled najave pooštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama. Podaci objavljeni u petak su pokazali da je američka privreda u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene, što je povećalo nade u dodatno podizanje kamatnih stopa. “Jačanje dolara će izvršiti pritisak na cene zlata u ovoj nedelji”, izjavio je direktor kompanije Komtrend risk menadžment, Ganasekar Tijagaradžan, a prenosi njujorška agencija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar