Biznis
14.02.2020. 17:24
R. E. / ICT Business

DOMOVI BROJNIH USPEŠNIH KOMPANIJA: Top 10 najboljih država za startape u 2020.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Startupovi mogu biti izuzetno unosni ako uspeju, što objašnjava zašto investitori i države ulažu u njih. Već jedan koji se probije na globalnom nivou može višestruko da vrati uloženo u sve ostale i upravo zato se finansijsko poticanje svima isplati u konačnici.

Ali, neke države to rade bolje od drugih. ICT business predstavalja deset država koje za startup nude najbolju klimu pa samim tim i najviše šansi za uspeh.

1. Japan

U ovom trenutku ima deset hiljada startapova i to ne čudi jer 2018. predstavljen je ambicizoni J-Startup program, kojem je cilj iznedriti minimalno 20 uspešnih startapova do 2023. Pod time se misli da izađu uspešno na berzu kao i to da se postave kao kompanije ili da posluju kao što su donedavno Uber, Lyft ili Spotifya. Dakle, da zaradu broje u milijardama američkih dolara i da "operiraju" na globalnom nivou.

Startapi su vezani uz razne industrijske grane, a već sad su poznati Mercari, SmartNews i Hachi Tama.

2. Nemačka

Već neko vreme privlači evropske talente, nudi im znatno prihvatljive i primamljive uslove i trudi se na sve načine da bude nazavisnija država. Uostalom, četvrta je ekonomska sila na svetu i da bi zadržala ili poboljšala poziciju, mora da ponudi na globalnom nivou nešto ekstra, nešto svoje. Uostalom, koliko je bitno poboljšati startap scenu, potvrđuje saradnja Nemačke s poznatim svetskim investitorima kao Earlybird VC i Ciaran O'Leary. Uz to, pokretanje startapa je transparentno, kultura poslovanja je na najvišim nivoima i engleski jezik je svugde primaran pa više nema barijere te vrste.

Popularni startapi koji su se proslavili na svetskom nivou svakako su SoundCloud, Trivago i Clue.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

3. Sjedinjene Američke Države

Domovina startapa, najjača na svetu po pitanju onih koji su ostvarili uspeh. Ipak, proteklih godinu do dve investicije su ponešto usporile jer pokazalo se da sve manji broj startapa uistinu uspe, tako da je nešto teže doći do financija nego ranije. Ali, osim Silicijske doline, sjajne prilike za startupe nude i Atlanta, New York, San Diego i San Francisco.

I svi oni žele svetu predstaviti novi Google, Facebook, Microsoft, Uber, Apple, Instagram...

4. Švajcarska

Nije slučajno proglašena za najinovativniju državu 2017. Pozicionirala se kao idealna za startape vezane uz kriptovalute i blockchain tehnologiju. Zato svi koji žele nešto da znače na toj sceni, hrle u Zug, grad broj jedan po tom pitanju. Uostalom, već je prozvan Kripto dolina (eng., Crypto Valley). Dosad je svetu  ponudio Roivant Sciences, Dfinity i Ethereum.

Povezane vesti - BIZNIS ZA POČETNIKE: Tri pravila za pisanje poslovnog plana

5. Velika Britanija

Iako je napustila Evropsku uniju, i dalje je primamljiv izbor za startape. Jer, trgovinski sporazumi verojatno će ostati na snazi, englesko govorno područje, razvijena kultura poslovanja, jednostavno pokretanje posla bez previše birokratije, kao i moćna privreda... izraziti su motivi za pokrenuti startap-a u Velikoj Britaniji. Uostalom, sedam od deset vodećih investicijskih kuća bazirano je upravo u njoj, kao što je i 37 posto uspešnih startapa imalo "britanske korene".

Poslednjih godina svedočili smo uspehu startapa kao TransferWise, Revolut i Perkbox.

6. Kanada

Severna Amerika sama po sebi izuzetno je privlačna destinacija, a samim time i Kanada. Koja nudi edukativno stanovništvo, transparentnost, razvijenu infrastrukturu, prihvatljive kamate pri poslovanju s drugim valutama, porezne olakšice... Glavni gradovi za startape su Montreal, Toronto-Waterloo, Ottawa, Edmonton, Vancouver i Quebec City, a glavna područja su veštačka inteligencija, nauka i zdravstvo, finansije, veliki podaci, kibernetička sigurnost, gejming, blockchain i analitika.

Poznati startupi iz Kanade su Shopify, Kik i Hootsuite.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

7. Švedska

Domovina brojnih uspešnih kompanija ima i uspešnu startup politiku. Upravo zašto što je domaće tržište malo, otpočetka preduzetnici razmišljaju globalno. Uz potporu države te njenih partnera među investitorima. Prednost su visoki porezi, što investitore tera da zaista dobro promisle pre ulaganja, a preduzetnike pre pokretanja posla. Ali, ako posao krene, prilike su izuzetne.

Oni koji su uspeli poslednjih godina su Klarna, Mojang i Spotify.

Povezane vesti - Zašto bi bilo dobro da imate najmanje dve karijere?

8. Južna Koreja

Tehnološka zemlja, u svakom smislu. Otvorena za novitete, što se odrazilo na startap politiku. Koja je 2018. doživela procvat jer je država svaki koji se pokrenuo oslobodila plaćanja poreza i raznih nameta pune dve godine. To je dovoljno vremena za videti hoće li biti moguće ostvariti uspeh. Naravno, zahvaljujući toj politici, svedoči se rastu broja startapa.

Pre je Južna Koreja poznata po kompanijama kao Samsung i LG, a u novije vreme tu su Bluehole i Coupang.

9. Australija

Reč je o jednoj od najprijateljskiji orijentisanijih zemalja u startap smislu. U 2016. i 2017. čak se investiralo na tamošnju startup scenu više nego u SAD-u ili Evropi, no činjenica da se nalazi toliko daleko predstavlja mnogima izvana prepreku. Ipak, podrška države i partnerskih investitora, privlačni su svakome ko misli da pokrene startap.

Poslednjih godina uspeh su pkazali Canva, Airwallex, Atlassian...

10. Singapur

Jedna od najbogatijih i najskupljih zemalja na svetu mnogo truda ulaže u startap scenu. Zato ne čudi što se tamo nalazi više od 150 svetski poznatih investicionih kuća. Ipak, visok standard i dalje je veliki teret pa u Singapur dolaze samo oni koji imaju unapred dogovorene investicije i višegodišnji plan. Zato većina startapa koji se tamo pokrenu i uspe, a najpoznatiji u poslednje vreme su Lazada, Garena i Grab.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve