Biznis
24.03.2016. 10:14
ekspres

Donacija Svetske banke Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 24. marta (Tanjug) - Sporazum o donaciji Srbije i Svetske banke, kojim je predviđena novčana pomoć našoj zemlji od 3,4 miliona evra za podršku reformi korporativnog finansijskog izveštavanja, potpisan je danas u Ministarstvu finansija.
Sporazum su potpisali ministar finansija Dušan Vujović i regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin. Vujović je, u izjavi Tanjugu, objasnio da je to je grant koji je obezbedila Švajcarska, preko njihovog Državnog sekretarijata za privredu , a koji već podržava savetnika za poresku administraciju i za finansijske reforme.
"Sada će podržati i podizanje kapaciteta u domenu finansijske kontrole u Srbiji, što je za nas presudno, jer je to prvo poglavlje koje smo otvorili u pregovorima sa EU i ujedno i uslov da nam zemlje sa poverenjem daju sredstva na upravljanje", rekao je ministar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema njegovim rečima, Svetska banka je pokazala dobru volju da administrira taj zajam po međunarodnim standardima, i to čini besplatno.
Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, rekao je da je cilj da ovaj grant pomogne Srbiji da unapredi računovodstvene, kao i standarde finansijskog izveštavanja, da se poslovi transparentnije obavljaju. "Što je biznis u Srbiji transparentniji, to su i investitori spremniji da ulažu", rekao je on i dodao da je sve u liniji sa evropskim standardima, što je važan element pristupnih procesa. Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Švajcarske Konferderacije u Srbiji Žan-Danijel Ruh. Sredstva je obezbedila Vlada Švajcarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske, dok je Svetska banka administratordodele tih sredstava.
Svrha projekta je da doprinese unapređenju investicionog okruženja u Srbiji sa primarnim ciljem dostizanja maksimalne transparentnosti finansijskog izveštavanja i privlačenju investicija. Projekat će biti usmeren i na unapređenje institucionalnog i tehničkog kapaciteta za kvalitetno finansijsko izveštavanje kod nadležnih organa, profesionalnih organizacija i univerziteta, sa posebnim fokusom na jačanju kapaciteta profesija računovodstva i eksterne revizije i unapređenju kvaliteta finansijskog izveštavanja kako privatnih, tako i preduzeća u državnom vlasništvu.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Namera je i da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup sredstvima finansiranja, što bi trebalo da doprinese i otvaranju novih radnih mesta. Planirano je da se ovi ciljevi realizuju zajedničkim naporima Republike Srbije i Svetske banke kroz organizaciju brojnih obuka, radionica i seminara, kao i kroz kontinuirano usklađivanje zakonskog okvira, standarda i pravila za korporativno finansijsko izveštavanje sa pravnim tekovinama Evropske unije i najboljom međunarodnom praksom.  Plan je da se projekat realizuje do kraja 2019. godine. Ministarstvo finansija navodi da, potpisivanjem Sporazuma o donaciji Republika Srbija dokazuje svoju posvećenost unapređenju poslovne i investicione klime, kao i pristupanju Evropskoj uniji u što je moguće kraćem roku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve