Biznis
28.09.2023. 10:15
Blic Biznis

Aktuelno

"Dormeo" bankrotirao, šta će biti sa radnicima u Srbiji?

dušek, krevet
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Studio Moderna" definitivno ide u stečaj i više nema dileme iako je firma početkom jula pokrenula predstečaj na sudu u Zagrebu i pokušala da spasi poslovanje. "Blice" piše da se sve više radnika ove firme javlja redakciji i da su njihove sudbine tužne.

Prema informacijama do kojih je došao "Blic Biznis", radnicima u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih. Nemi, ucenjeni, iz straha za svoju egzistenciju ne znaju ni kome da se obrate.

"Meni kasne tri plate, a koliko znam ni trudnička nisu isplaćena. Prete nam otkazima ukoliko se nekome žalimo", rekla je radnica koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, u nepovoljnom položaju su naročito roditelji, odnosno majke, a posebno tek smohrane majke kojih ima među radnicima ove kompanije koja je poslovala u Srbiji.

 

"Krenula je škola, troškovi se nižu, deca imaju sve veće potrebe, a mi idemo na posao, a plate nema", žali se naša sagovornica.

Prema našim informacijama, čak je i roba u pogonima više puta pakovana pa raspakivana, a neka i vraćana ponovo u promet, što samo sveodiči o svojevrsnom haosu u ovom preduzeću.

Da ovo nije usamljen slučaj, svedoči i radnik iste kompanije, samo u drugom gradu.

"Račun Studio Moderna Srbija je u blokadi, kompanija nam duguje plate za jul i avgust a u međuvrmenu nam je je saopšteno da ih nećemo ni dobiti. Istovremeno nam je rečeno da od kompanije više nema ništa, bar pod dosadašnjim imenom Studio Moderna. Zvanično stečajni postupak u Srbiji još uvek nije otvoren", kaže rezingirano sagovornik "Blic biznisa".

Slovenački preduzetnik Sandi Češko, jedan od najbogatijih Slovenaca i "kralj" TV prodaje koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk, je uspeo da prodre u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope. U ranim devedesetim godinama prošlog veka, Češko je bio jedan od pionira direktnog oglašavanja i prodaje, što mu je donelo vrtoglav rast i prodor nova tržišta. Međutim, samo 2022.  je Studio Moderna - TV prodaja ostvarila minus od 3,5 miliona evra, a poslednji put je bila u dobiti 2018, kada je ona iznosila 131.000 evra. I broj zaposlenih Češkove hrvatske firme je u padu: trenutno ih je u Studiju Moderna - TV prodaja oko 350, a 2021. bilo ih je više od 400.
 

Poslovanje u Srbiji je navodno preuzeo kineski biznismen što je radnicima interno i saopšteno. Međutim, to ne teši radnike da će im biti plate isplaćene.

"Mi zaposleni smo sada u dilemi kako i na koji način da ostvarimo svoja zakonska prava? Ja sam između ostalog neko ko je korisnik stambenog kredita, roditelj dvoje dece a sada ne znam ni kuda ni gde", kaže još jedan radnik, koji je takođe želeo da ostane anoniman, a koji je zaposlen bio u toj kompaniji.

Najgore su u ovoj situaciji prošli u najvećoj filijiali u našoj zemlji - u Novom Sadu. Tamošnji "Studio Moderna", prema poslednjem finansijskom izveštaju, ima 546 zaposlenih.

Njihov račun je danima i nedeljama u blokadi, i to u iznosu ovećim od deset miliona dinara. Mnogi nalozi su u prinudnoj naplati, a poverioci koji potražuju sredstva od ove firme su, između ostalih i, Narodna banka Srbije i još nekoliko privatnih kompanija. U poslednjih godinu dana preduzeće je imalo osam izvršenja putem prinudne naplate.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve