Biznis
12.08.2021. 10:34
Tanjug

Nesvakidašnja krađa

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao

pedofil, internet, haker
Izvor: Shutterstock

Haker koji stoji iza jedne od najvećih krađa kriptovalute u istoriji, vratio je više od trećine od 613 miliona dolara ukradenog digitalnog novca, saopštila je platforma za decentralizovano finansiranje (DeFi) Poly Network.

Ta blokčejn platforma u sredu je na Twitteru objavila pismo u kojem moli lopova da se javi “kako bi se pronašlo rešenje”, da bi kasnije saopštila da je primila 260 milona dolara.

"Dragi hakeru, količina novca koji si ukrao je jedna od najvećih krađa u istoriji decentralizovanog finansiranja. Novac koji si ukrao pripada desetinama hiljada članova kripto zajednice, odnosno ljudima", navodi se u pismu Poly Network i dodaje: "Treba da razgovaraš sa nama kako bismo pronašli rešenje".

Takođe, upozorava se da će se u bilo kojoj zemlji to smatrati ozbiljnim privrednim kriminalom i da će počinilac biti gonjen.

Haker je reagovao porukom u kojoj da je spreman da vrati sredstva, a platforma je zatim objavila tri kripto adrese za uplatu digitalnog novca.

Lopov je objasnio da je odlučio da vrati ukradena sredstva novac "jer ga novac ne zanima previše", prenosi BBC.

"Znam da je bolno kada su ljudi napadnuti, ali zar ne treba da nauče nešto iz ovog hakerskog napada", napisao je haker u poruci na blokčejnu.

Dodao je da je celu noć tražio slabost na platformi kako bi prebacio sredstva.

Rekao je da je brinuo da će Poly Network tiho popraviti slabu tačku za bezbednost platforme "a da nikom ne kaže", i da je zato rešio da uzme milione dolara, kako bi poslao poruku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majkrosoft otkrio vinovnike hakerskih napada
Hakeri

Nobelijum grupa

27.06.2021. 10:05

Majkrosoft otkrio vinovnike hakerskih napada

Majkrosoft je saopštio da je napadač uspeo da pristupi jednom od agenata iz korisničke službe kompanije, a zatim iskoristio informacije koje je dobio od njega za pokušaj hakovanja kupaca.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve