Državne garancije za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra za Turski tok

Državne garancije za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra za Turski tok

foto: Pixabay


Vlada Srbija je usvojila Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit “Srbijagasa” od 70 miliona evra za potrebe izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od “Sosijete ženeral banke”, “Komercijalne” i “Vojvođanske banke” i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu “Srbijagasa”, koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog “Gasproma” koji je vlasnik 51 odsto kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75 odsto.

Navedeno je da će za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

Pripremni radovi na izgradnja deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju su počeli, a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole. Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dužine 403 kilometra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar