Biznis
22.11.2018. 19:02
R.E./Tanjug/Foto: Promo

DUNAV OSIGURANJE: Ulaganja u poljoprivredu sigurna samo ako su osigurana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kompanija "Dunav osiguranje" i Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropreš" organizovale su danas u Svrljigu edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu", na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine gazdinstva.

Direktor Glavne filijale "Dunav osiguranja" Niš Goran Gavrilović napomenuo je da poljoprivredna proizvodnja u Niškom i Topličkom okrugu nije dovoljno zaštićena, a da je cilj kompanije da ukaže da su ulaganja u poljoprivredu sigurna samo ukoliko su osigurana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Poljoprivreda je industrija pod vedrim nebom i da postoje rizici na koje ne može da utičemo i koje ne možemo da sprečimo, kao što su oluja, grad, rani mraz, ali možemo kroz neke odštete, preko osiguravajuće kuće Dunav, da dobijemo neki novi kapital za budući poljoprivredni ciklus", rekao je Gavrilović.

Istakao je da je prošle godine filijala u Nišu imala fakturisane premije u iznosu od oko 17 miliona dinara, a isplaćenih šteta oko sedam miliona, dok je ove godine, zbog loših vremenskih uslova, isplatila štete od 40 miliona dinara, a imala premiju oko 22 miliona dinara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Tu vidimo koliko je nepredvidiva sama poljoprivredna proizvodnja i koliko je teško izmeriti nivoe rizika. Zato Dunav kao društveno odgovorna kompanija ima obavezu da se tom vrstom osiguranja bavi bez obzira da li je profitabilna ili nije", podvukao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Dunav ima izvanrednu saradnju sa opštinom Svrljig, a posebno po pitanju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i osiguranja imovine.

Ukazao je da pored toga što Ministarstvo poljoprivrede daje subvencije od 40 odsto na premiju osiguranja, prošle godine i opština Svrljig je dala još 40 odsto, tako da su, objašnjava Gavrilović, poljoprivredni proizvođači polisu plaćali 20 odsto od njene vrednosti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naime, Glavna filijala Niš pokriva poslovno područje opština Niš, Svrljig, Aleksinac, Ražanj, Sokobanja, Gadžin Han, Merošina, Doljevac, Prokuplje, Zzitorađa, Kuršumlija i Blace.

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović kaže da je opština u poslednjih 14 godina dosta izdvojila u fond za razvoj poljoprivrede, tako da subvencioniše veliki broj mera, a jedna od njih je i sufinansiranje osiguranja.

Objašnjava da su se na to odlučili jer su uvideli da štete koje poljoprivrednici pretrpe, opština, zbog malog budžeta, nije u stanju da nadoknadi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Opština izdvaja još 40 odsto sredstava za osiguranje poljoprivrede.

Ranijih godina kada osiguranje nije bilo popularno morali smo da odvajamo više sredstva iz budžeta, a sada to ide na teret Dunava", rekla je Trifunović.

Mimo toga, ističe ona, opština osigurava i imovinu, tako da je imovina građana te opština takođe osigurana preko kompanije Dunav.

Podseća da je ova godina za poljoprivrednike bila teška, ali da je većina njih na vreme osigurala svoje poljoprivredne proizvode i da je bila zadovoljna brzinom isplate, ali i olakšanom procedurom koju su obavljali zaposleni u Dunavu.

Tatjana Petrović, medicinska sestra čiji se roditelji bave poljoprivrednom proizvodnjom svih kultura, a u čemu im ona sa suprugom pomaže, odlučila je danas nakon edukativne radionice da osigura njihovo imanje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako kaže, odlučila se jer je uvidela da je osiguranje prednosti, a kao glavnu prednost navela je nadoknadu štete.

Poljoprivrednik Bojan Pavlović, koji se već 20 godina bavi proizvodnjom višanja, a poslednjih pet osigurava plod kod kompanije Dunav, kaže da je ove godine imao štetu koja mu je nadoknađena na vreme.

Ističe da je osiguranje za njega bila investicija, a ne trošak.

Posavetovao je sve sugrađane koji do sada nisu osigurali svoju poljoprivrednu proizvodnju da to učine i iskoriste povraćaj osiguranja od čak 80 odsto koji opština Svrljig i država daju.

Urednik Agrobiznisa Goran Djaković kaže da retko koja opština vraća još 40 odsto od premije osiguranja, dodajući da je Svrljig prepoznao značaj osiguranja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Oni su prepoznali da je osiguranje investicija i da je lakše da se na taj način pobrinu za poljoprivrednike nego da se svake godine bave pitanjima šteta i socijalnim pitanjima, a to je i smisao naših radionica", podvukao je Djaković.

Podseća i da je ministar poljoprivrede najavio da će se pojačati subvencije koje se odnose na osiguranje, i izrazio nadu da će to sledeće godine doneti veći procenat osiguranja.

Takođe, kompanija "Dunav osiguranje" u svoju paletu usluga osiguranja imovine uvrstila je i kombinovano osiguranje domaćinstva - čuvar kuće, kojim se mogu osigurati nastanjeni stambeni objekti, instalacije i oprema u njima, stvari domaćinstva, članovi, umetnički predmeti...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve