Biznis
08.03.2016. 11:34
ekspres

Selektor Kopaonik biznis

Ðuričin: Dobri rezultati u 2015.

Selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Ðuričin je izjavio  da su rezultati postignuti u 2015. dobri, ali da nema razloga za

Selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Ðuričin je izjavio  da su rezultati postignuti u 2015. dobri, ali da nema razloga za slavlje, jer ima još dosta da se uradi na putu reformi. Ðuričin je na Kopaonik biznis forumu rekao da Srbija još ima neprilagođenu privredu i da dosta kasni u odnosu na EU, a razlog je, prema njegovim rečima, nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka i precenjivanja svojih mogućnost.

On je rekao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti razvoju industrijskih politika koje su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti.
"Reč je o industrijskim politikama za prioritetne sektore sa razmenjivim proizvodima koje substituišu uvoz i povećavaju izvoz i u kojima države imaju trajne konkurentske prednosti", naveo je Ðuričin koji je predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije.
Prema njegovim rečima, industrijske politike su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti, infrastuktura, poljoprivreda, metalska industrija, automobilska industrija, tekstil i modu, kao i upravljanje otpadom.


"Sektori sa konkurentnskim prednosti su svakako energija, transport i logistika, drvo i nameštaj, kao i metalo-prerađivačka industrija", kazao je Ðuričin.
On je istakao da je "veliko ohrabrenje za reformatore je ICT sektor, prerada organske hrane i zdravstveni turizam".
Ðuričin je kazao da je izvoz ICT sektora Srbije, prema nekim podacima, 300 do 500 miliona evra godišnj i da je njegova procena da je taj izvoz i mnogo veći.
On je poručio da Srbija na putu privrednog razvoja treba da bude kompatibilna sa privredom EU. Ðuričin je dodao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a koji je imala 1989. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve