Biznis
20.01.2022. 14:05
Tanjug

Rok do 30. aprila

E-fiskalizacija: Koliko obveznika se do sada prijavilo

Račun, kupovina
Izvor: Shutterstock

Više od 100.000 obveznika fiskalizacije do četvrtka je prijavilo podatke o lokacijama prodajnih objekata preko portala Poreske uprave ePorezi, što je prvi i neophodan korak kako bi obveznici prešli na novi model e-fiskalizacije.

Iz Ministarstva finansija podsećaju obveznike fiskalizacije da nakon što prijave prodajne objekte, imaju mogućnost da ostvare pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i finansijsku podršku po fiskalnoj kasi u iznosu od takođe 100 evra.

Rok za prijave za finansijsku podršku je 31. januar 2022. godine.

Obveznici fiskalizacije koji nisu evidentirani kao obveznici PDV na dan podnošenja izjave o zainteresovanosti za finansijsku podršku za fiskalizaciju, finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto.

Obveznik fiskalizacije može podneti samo jednu izjavu o zainteresovanosti.

Do današnjeg dana se 85.355 obveznika prijavilo za finansijsku podršku, a do sada je u tu svrhu isplaćeno 2,5 milijarde dinara.

Isplate se vrše u tranšama, svake nedelje tokom trajanja prijave.

Kada je reč o fiskalnim uređajima koji su trenutno dostupni na tržištu, Poreska uprava je do sada odobrila preko 100 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu te uprave obveznici mogu da pronađu spisak elemenata i proizvođača, kako bi se odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Novi model e-fiskalizacije predviđa direktnu vezu fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

Takođe, on podrazumeva i postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original.

Svi obveznici fiskalizacije imaju rok da pređu na novi model najkasnije do 30. aprila 2022. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I to se desilo: Bogataši traže da plaćaju porez
Bogataš, milioner, milijarder, novac, pare

Više od 100 milionera

19.01.2022. 13:29

I to se desilo: Bogataši traže da plaćaju porez

Više od 100 milionera sveta, okupljenih oko grupa “Milioneri patriote”, “Milioneri za humanist” i “Oporezuj me sada”, uputilo je otvoreno pismo sa apelom vladama da ih oporezuju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve