Biznis
11.03.2016. 08:55
ekspres

ECB štampa 80 milijardi evra mesečno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

FRANKFURT -Predsednik Evropske centralne banke-a Mario Dragi je potvrdio da je ključna osnovna kamatna stopa snižena na nula odsto, i da je ECB povećala program otkupa aktiva na 80 milijardi evra mesečno, proširujući ga i na kupovinu korporativnih, pored otkupa državnih obveznica. Ovaj program će, kako je dodao, trajati do marta 2017. godine, ili čak i duže ako bude bilo potrebe za približavanje inflacije ciljanoj. Dragi je, takođe, potvrdio da će ECB lansirati novi program dugoročnog kreditiranja banaka u evrozoni, nudeći ekstremno jeftine kredite bankama u trajanju od četiri godine.Evrozona nije u deflaciji, jer će potrošačke cene, koje su trenutno negativne, početi da rastu kako bude odmicala 2016. godina zahvaljujući seriji monetarnih mera koje je lansirala Evropska centralna banka za postizanje stabilnosti cena, izjavio je   Dragi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema najnovijim projekcijama ECB-a, godišnja stopa inflacije u evrozoni će dostići tek 0,1 odsto u 2016. godini, nakon što je u februaru pala na minus 0,2 odsto.
Predsednik ECB-a je rekao i da je tempo rasta kreditiranja u evrozoni još uvek slab, a takođe je odbacio tvrdnje da je ECB iskoristila sva raspoloživa sredstva u borbi protiv hronično niske inflacije. "To je zaista duga lista mera, svaka od njih je veoma značajna i trebalo bi da ima maksimalan uticaj na podsticanje ekonomskog rasta i na ostvarivanje povratka na stabilnost cena", kazao je Dragi novinarima.
"Pokazali smo da nam ne nedostaju instrumenti", dodao je on, samo nekoliko minuta pošto je ECB snizila referentnu kamatnu stopu na rekordno nizak nulti nivo. Dragi je, takođe, nagovestio mogućnost daljeg obaranja kamatnih stopa ukoliko inflacija uskoro ne ubrza.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Upravni savet ECB-a očekuje da će se ključne kamatne stope banke zadržati na aktuelnom nivou duži vremenski period", naveo je predsednik ECB-a.
Najnovije mere ECB-a će, prema njegovim rečima, pomoći ekonomskom oporavku evrozone i ubrzaće povratak inflacije na nivo koji je blizu ali ispod 2,0 odsto.
ECB je, kako je dodao, snizila projekcije privrednog rasta i inflacije u evrozoni, a glavni krivac za to su, kako je ocenio, niže perspektive globalnog rasta.
Prema predviđanjima ECB-a, privreda evrozone će ove godine porasti za 1,4 odsto, što je manje u odnosu na prethodno projektovanih 1,7 odsto, dok će u narednoj godini ostvariti rast od 1,7 odsto, umesto prethodno projektovanih 1,9 odsto.
Kada je reč o inflaciji, ECB za ovu godinu prognozira inflaciju od 0,1 odsto, umesto prethodno očekivanih 1,0 odsto, a u narednoj godini inflaciju od 1,3 umesto 1,6 odsto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve