Biznis
03.10.2021. 06:05
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Energetska kriza će izavati cunami u svetu ali Srbija ne treba da brine"

struja
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će energetska kriza da izazove cunami u svetu, i da je zbog toga veoma zabrinut, ali da naši građani ne moraju da brinu, jer će za njih biti dovoljno i struje i gasa.

Vučić je za TV Pink istakao da je Srbija tešku kriuzu predupredila istorijskim dogovorom sa Rusima i da je juče potekao gas, kroz gasovod dužine 400 kilometara kroz našu zemljiu.

Srbija će biti tranzitna zemlja za gas, ali smo obezbedili dovlljne količine gasa.

On je dodao da mi sada kupujemo gas po 270 dolara po hiljadu kubnih metara, dok je cena na berzi četiri puta veća, preko 1000 dolara.

Naveo je i da nas narednih dana očekuju teski pregovori sa Rusima oko metodologije izračuinavanja cene gasa, kako bismo imali povoljniju cenu i najavio da će moliti i Vladimira Putina i ruske zvaničnike da nam pomognu da se postigne dobra cena.

Ističe i da je zbog karbon taksi u Evropi otišla i cena struje,kako je rekao, u nebesa, i da je više nema, što će predstavljati veliki problem za privredu.

Onda je usledila, kaže , borba protiv ruskog gasa, borba protiv svega, mere protv kineskog čelika, pa je skocila i cena čelika, bakra..., cena nafta je skočila...

Mi na silu držimo najnizu cenu električne energije u Evropi za potrošače, ali nijee više za privredu, jer imamo liberalizovano tržište.

"Srećom mi i dalje imamo struje dovoljno, jer nisam pristao na te ucene da zatvorimo Kolubaru i Kostolac. Sad moramo da pronadejmo nacin da sacuvamo i struju i cenu gasa, da sa Rusima napravimo dogovor na 15 godina, da budemo potpuno sigurni", napomenuo je Vučić i dodao da moramo naći i obnovljive izvore samo da imamo struje.

Hrane ćemo imati dovoljno, kao i vode, ali sa enrgijom ce biti orgomnih probema, ocenio je Vučić.

Kaže da mi novca nemamo za nuklearku, ali kada bi nam neko u okruženju dao 10 odsto vlasništva mi bismo to kupili.

"Moramo da brinemo o svojoj zemlji, ako dođe stani pani malo ćemo za sebe da obezbedimo, a malo će da sačeka liberalizovano trziste, ali ja spašavam svoj narod", poručio je Vučić.

"Naši ljudi ne moraju da brinu, naše devizne rezerve su na maksimumu, kao i rezerve zlata, rast će biti od 7,3 do 7,5, tako da ćemo ici na dobro povećanje plata i penzija", procuio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Voziš bajs i praviš struju (VIDEO)
bicikl

Kad bi bilo i kod nas...

15.07.2021. 21:00

Voziš bajs i praviš struju (VIDEO)

Lokalne vlasti centralne holandske pokrajine Utreht otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako ciljeve održive energije s prevozom bez emisije štetnih gasova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve