Biznis
15.06.2024. 13:00
R.E.

Očekivano dobro

“Epl“ je “Epl“

Epl
Izvor: Shutterstock / Below the Sky

Deonice američke tehnološke kompanije “Epl“ porasle su nedavno za sedam odsto na novi rekord od 207,15 dolara po deonici.

Sa ovim skokom cene deonica, vrednost kompanije na berzi iznosila je 3,18 milijardi dolara čime je čuvena kompanija povratila titulu najvrednije svetske kompanije, koju je nakratko držala “Nvidija“.

Ovim rastom vrednosti akcija “Epl“ je nadmašio prethodni rekord koji je bio postignut 14. decembra prošle godine.

Do povratka na tron i istorijskog rekorda “Epl“ je došao nakon što je objavio svoj dugo očekivani prodor na tlo veštačke inteligencije. Reč je o nizu novih AI opcija uključujući reviziju glasovnog asistenta Siri, integraciju sa “Open AI“ Chat GPT-om, kao i niz alata koji će služiti kao podrška prilikom pisanja i novih emodžija.

Korisnici će, na primer, moći da traže od Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Chat GPT kompanije “Open AI“, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako se navodi, klijenti će moći da koriste četbot preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.

“Epl“ je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke inteligencije “Epl intelidžens“ i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u “Eplovim“ izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Analitičari kompanije “Everkor“ rekli su da su sa konferencije otišli sa povećanim poverenjem u “Eplovu“ AI strategiju, naročito zato što veruju da će podstaći korisnike da nadograde svoje uređaje.

“Ograničavanje ʼEpl intelidžensʼ na iPhone uređaje prodate u poslednjih godinu dana pojačava naše uverenje da veštačka inteligencija može pomoći u pokretanju superciklusa iPhone-a“, rekli su analitičari, prenosi CNBC.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve