Biznis
27.09.2022. 14:03
R.E.

Zvanično saopštenje

"Er Srbija" o tekstu "Prinudno sletanje pod okriljem države“

ersrbija, avion
Izvor: Shutterstock

Povodom teksta pod naslovom "Prinudno sletanje Er Srbije pod okriljem države“ objavljenog u dnevnom listu "Nova“ ovog utorka, srpska nacionalna avio-kompanija je objavila saopštenje, koje prenosimo u celosti.

"U tekstu objavljenom u dbevnom listu 'Nova', koriste se netačni i paušalni podaci, koji služe kao premise iz kojih se posledično izvlače potpuno pogrešni zaključci. To nije prvi put da se u tom dnevnom listu, kao i u drugim povezanim medijima, objavljuju slične netačne informacije i neosnovane tvrdnje u vezi sa srpskom nacionalnom avio-kompanijom i njenim poslovanjem, a verujemo da nažalost neće biti ni poslednji. Ipak, bez obzira na nedobronamerni odnos koji preovlađuje u izveštavanju o 'Er Srbiji' i ne ulazeći u razloge zbog kojih se na taj način izveštava, želimo da iznesemo činjenice u cilju istinitog informisanja javnosti.

U 'Er Srbiju' nije, kako se u tom tekstu navodi, 'iz našeg budžeta upumpano više od 200 miliona evra', što je tvrdnja izneta na naslovnoj stranici, a koja se potom pominje još samo u poslednjem pasusu teksta gde se navodi da to piše u jednom drugom mediju i da je objavljeno 2019. godine. Taj netačan podatak iz poslednjeg pasusa potom se indirektno dovodi u vezu sa aktuelnim procesom dokapitalizacije. Iako smo u vezi sa tim procesom već transparentno izvestili medije i javnost u decembru 2020. godine i prošle nedelje, s obzirom na nerazumevanje (namerno ili ne), detaljnije ćemo na ovom mestu izneti činjenice u vezi sa dokapitalizacijom.

Ukoliko su kolege koje su pripremale tekst o kojem je reč, možda smetnule s uma, od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila je najveća kriza u njenoj istoriji, usled pandemije korona virusa. Avio-industrija jedna je od najteže pogođenih grana industrije uopšte. Posledice navedene krize osećaju se i danas. U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o 'Er Srbiji', u decembru 2020. godine, sprovedena je  dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije Covid 19. Upravo je u toku proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije. Oba postupka su sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti Covid – 19, te ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i 'Er Srbije'.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev 'Er Srbije', u skladu sa gore navedenom uredbom Vlade Republike Srbije kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.  Regulatorni okvir Republike Srbije  je  u potpunosti usklađen sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju. Dokapitalizacijom je kompaniji omogućeno da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa koje su nastupile tokom 2020. i 2021. godine. Takođe, na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i prevazilaženje teškoća izazvane pandemijom, a Kompanija će raditi na daljem osnaživanju svoje pozicije regionalnog lidera i nastaviće da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji.

Pored pomenutog tendencioznog  izveštavanja u vezi sa dokapitalizacijom, u tekstu se takođe konstatuje i da se strateški partner sa manjinskim udelom u vlasništvu povlači iz vlasništva, premda se i na ovom mestu ne navodi na osnovu čega se dolazi do tog zaključka. Uzimajući u obzir ostale podatke koji su (slučajno ili ne) raspoređeni u tekstu, stiče se utisak da takav zaključak treba da se nametne zbog smanjivanja udela u vlasništvu manjinskog partnera. Međutim i na tom mestu dolazimo do potpunog nerazumevanja (slučajnog ili ne) postupka dokapitalizacije. Imajući u vidu da je u postupku dokapitalizacije učestvovao samo većinski akcionar, udeo manjinskog akcionara u vlasništvu se prirodno smanjivao u određenoj meri. Posle druge dokapitalizacije koja je trenutno u toku, Republika Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u 'Er Srbiji' sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo 'Etihad ervejza' biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto. Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom.

'Etihad' je strateški parter 'Er Srbije', ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim 'know-how-om', znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju 'Jat ervejza' u modernu evropsku kompaniju kakva je 'Er Srbija' danas. Partneri iz 'Etihada' su partnerski i profesionalno sa 'Er Srbijom' delili znanje i resurse u funkciji razvoja zajedničkog projekta. I dan-danas, predstavnici 'Etihada' aktivno učestvuju u radu našeg Nadzornog odbora, te svakodnevno sarađuju sa menadžmentom kompanije."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Posle dve godine Er Srbija prima nove članove posade
avion, stjuardesa

Više od 200 kandidata

09.04.2022. 22:30

Posle dve godine Er Srbija prima nove članove posade

Er Srbija ovog vikenda organizuje događaj u okviru procesa selekcije za zapošljavanje novih članova kabinske posade (Assessment day), prvi put posle dve godine pauze. Srpska nacionalna avio-kompanija će izabrane kandidate okupiti u zgradi Saobraćaja Er Srbije na aerodromu u Beogradu. 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve