ER SRBIJA U 2016: Rast poslovanja uz širenje mreže ka Njujorku

ER SRBIJA U 2016: Rast poslovanja uz širenje mreže ka Njujorku


 

 

Er Srbija je zabeležila treću godinu rasta poslovanja u 2016. što je pokrenuto uvođenjem novih ruta, uključujući Njujork, kao i uvođenjem u flotu nove širokotrupne letelice.

Avio-kompanija je prevezla 2,62 miliona putnika tokom godine, za tri odsto više u odnosu na 2015. dajući tako snažan doprinos rastu trgovine i turizma u Srbiji. Tokom 2016. Er Srbija je sprovela 33.171 redovni i čarter let, uključujući 1,213 letova tokom letnjih meseci u okviru Avioleta, njenog čarter brenda.

Kargo organizaciona celina Er Srbije zabeležila je značajan dvocifreni rast u ovom periodu, sa 4.913 tona tereta i pošte prevezenih u 2016, što predstavlja godišnje povećanje od 31 odsto.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres – ASK), porastao je 11 procenata u poređenju sa prethodnom godinom, sa 3,65 milijardi na 4,06 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Er Srbiji je porasla na 72,4 procentnih poena u 2016. u poređenju sa 70,7 iz prethodne godine.

Poletanje letova na vreme (On-time Performance – OTP) iz sedišta Er Srbije na Aerodromu Nikola Tesla postignuto je u 87,3% slučajeva (porast u odnosu na 86 procenta u prethodnoj godini), dok je ukupni OTP za celu mrežu Er Srbije bio 84 procenta (rast sa 83,6 procenta).

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda, rekao je: „Godina 2016. bila je istorijska za Er Srbiju. Avio-kompanija je postigla značajne rezultate po pitanju flote i mreže i uspela je da postigne održiv razvoj u teškom poslovnom okruženju. Razvoj Er Srbije u neraskidivoj je vezi sa razvojem Srbije, u kojoj je ove godine zabeležen nezapamćen privredni rast.“

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, rekao je: „Er Srbija je nastavila sa rastom u prevozu putnika i tereta u 2016. donoseći više izbora i pogodnosti putnicima širom Srbije kao i našoj široj mreži u Jugoistočnoj Evropi, na Bliskom Istoku i u Severnoj Americi.

„Pokretanje linije za Njujork, našeg najvećeg operativnog projekta do sad, pokazalo je u pravom svetlu prednosti našeg članstva u Etihad ervejz partners, po pitanju razvoja flote, obuke i ostalom. U 2017. ćemo nastaviti da se fokusiramo na dugoročni održivi rast Er Srbije kako bismo osigurali da ćemo ispuniti komercijalne ciljeve koje su postavila naša dva strateška partnera, Vlada Republike Srbije i Etihad ervejz.“ 

Rast kapaciteta mreže kompanije Er Srbija pospešen je pokretanjem novih linija za Njujork u SAD, Sankt Peterburg u Rusiji, Kijev u Ukrajini, Hamburg u Nemačkoj i Ohrid u Makedoniji, što je proširilo mrežu avio-kompanije na 44 destinacije.

U isto vreme, flota Er Srbije porasla je na 21 letelicu kada je avio-kompanija dobila svoj prvi širokotrupni avion erbas A330 sa 254 sedišta, koji se koristi na transatlantskim letovima ka međunarodnom Aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku.

Tokom godine, Er Srbija je potpisala nove kod-šer sporazume sa četiri dodatne avio-kompanije, povećavši broj ukupnih kod-šer partnerstava na 19 avio-kompanija i proširivši svoju povezanost na 127 gradova. Postojeći kod-šer dogovori sa Etihad ervejzom i Erberlinom su takođe značajno ojačani u 2016.

Er Srbija je nastavila da uvodi inovacije u uslugama u 2016. sa lansiranjem Elevate Play, besplatne usluge za striming TV serija, filmova i muzike preko bežične konekcije tokom leta, kao i uslugu Sky Au Pair, dadilja na letu, u okviru koje specijalno kabinsko osoblje pomaže porodicama koje putuju sa decom na letovima između Beograda i Njujorka.

Ključni rezultati u 2016:

  • Broj putnika porastao je za 3 odsto na 2,62 miliona
  • Rast u kargo prevozu od 31 odsto na 4.913 tona
  • Ukupni ASK (Available Seat Kilometers, proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara) porastao za 11 odsto na 4,06 milijardi
  • Faktor popunjenosti sedišta porastao na 72,4 procentnih poena
  • Pet novih ruta uključujući Beograd-Njujork (Aerodrom Džon F. Kenedi)
  • Kapacitet flote povećan je sa prvim širokotrupnim avionom erbas A330

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar