Biznis
31.05.2022. 09:33
Beta

Rat u Ukrajini

EU uvodi šesti paket sankcija Rusiji. Šta to znači?

Russia Ukraine War Europe
Izvor: Beta / AP / Olivier Matthys

Evropska unija dogovorila je novi, šesti paket sankcija kojima se zabranjuje uvoz nafte iz Rusije, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Sankcije će odmah uticati na 75 odsto uvoza, a do kraja godine gotovo 90 odsto ruske nafte uvezene u Evropu biće pogođeno ovom merom, objavio je Mišel na svom Twitter nalogu.

"Hoćemo da zaustavimo rusku ratnu mašineriju i prekinemo finansiranje ruskih vojnih kapaciteta sprovođenjem sankcija koje će izvršiti pritisak na Kremlj i sada se Evropski savet složio oko šestog paketa sankcija kojim će se konkretno dozvoliti zabrana ruske nafte sa privremenim izuzetkom isporuka iz uvoza koje idu preko naftovoda", rekao je Mišel.

Zabrana je kompromis kojim za sada mere neće uticati na uvoz nafte preko naftovoda, posle protivljenja Mađarske, piše BBC.

Dogovor je deo šestog paketa sankcija odobrenih na samitu u Briselu oko koga je moralo da se složi svih 27 članica EU.

Kopromis je usledio posle više nedelja pregovora dok nije dogovoreno da će biti "privremeno izuzeće za naftu koja dolazi preko naftovodda u EU", rekao je Mišel novinarima.

Zbog toga sankcije će sada uticati na rusku naftu koja se prevozi u EU preko mora, dve trećine ukupne količine uvezene iz Rusije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je postignut dogovor o sankcijama i rekla da će do kraja godine to značiti da je oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije pogođeno.

Mišel je takođe rekao da se EU složila oko mera uperenih protiv najveće ruske Sberbanke i tri televizije u državnom vlasništvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pregovarački tim Ukrajine - oružje, sankcije i novac"
ukrajina, 19. 5. 2022.

Mihajlo Podoljak

19.05.2022. 10:39

"Pregovarački tim Ukrajine - oružje, sankcije i novac"

Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak saopštio je da Kijev neće pristati na prekid vatre dok se sve ruske trupe ne povuku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve