Biznis
07.02.2022. 09:38
Tanjug

Berze

Evro pao prema dolaru

Berza
Izvor: Shutterstock

Vrednost evra prema dolaru spustila se sa tronedeljnog maksimuma, pošto su snažni januarski podaci o zapošljavanju u SAD poduprli američku valutu i jer su očekivanja o pokazateljima o inflaciji učvrstila tržišno uverenje da će Federalne rezerve (FED) snažnije podići kamate u martu.

Jedinstvena evropska valuta pala je za oko 0,14 posto na 1,1423 dolara na azijskom trgovanju, nakon što je u petak dostigla najviši prema dolaru od sredine januara, izveštava Rojters.

Prošlonedeljno jačanje evra bilo je vođeno najavom agresivnije politike Evopske centralne banke, što je navelo tržišta da prognozu verovatnog tajminga za povećanje kamatnih stopa u evrozoni pomere unapred.

Naime, Klas Knot, predsednik centralne banke Holandije i jedan od članova upravnog saveta ECB koji najglasnije zagovara zaoštravanje monetarne politike, rekao je u nedelju da očekuje povećanje kamatne stope u četvrtom kvartalu ove godine.

Ipak, na kretanje na valutnim tržištima jači uticaj su imali bolji podaci od očekivanih o novootvorenim radnim mestima u SAD, koji su podstakli rast prinosa na američke državne obveznice poguravši naviše i dolar.

Tržišni akteri sada daju veće šanse da će FED podići ključnu kamatu za punih 50 baznih poena u martu, i umerene šanse da će do kraja godine kamata iznositi 1,5 procenata. Ova očekivanja bi mogla da budu dodatno ojačana nakon objave izveštaja o američkoj inflaciji u četvrtak.

Japanska valuta je neznatno skliznula prema dolaru na 115,35 jena na azijskom trgovanju, a britanska funta se menjala za 1,3521 dolara, pri čemu je vrednost obe ove valute na sredini njihovog nedavnog raspona.

To se odrazilo na vrednost dolarskog indeksa prema korpi šest glavnih valuta, koji je napredovao za skoro 0,1 procenat na 95,582 poena.

Na kripto berzama, bitkoin se trgovao po ceni od oko 41.800 dolara, nakon što je kasno u petak skočio za 11 procenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrupnjavanje banaka i kako to utiče na klijente
banka 21. 1. 2022.

Vladimir Vasić

06.02.2022. 19:25

Ukrupnjavanje banaka i kako to utiče na klijente

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve