Biznis
22.07.2022. 19:05
R. E. / dpa

Rekordna inflacija

Evropska centralna banka povećala kamatnu stopu nakon 11 godina

1
Izvor: Shutterstock

Rekordna inflacija primorala je Evropsku centralnu banku (ECB) da posle 11 godina poveća kamatne stope. Kamate rastu za 0,50 odsto, saopštila je ECB, centralna banka 19 zemalja koje koriste evro, u četvrtak u Frankfurtu. Odluka je obradovala štediše jer poništava negativnu kamatu od 0,50 odsto na uloge po viđenju koju su poslednjih godina uvele mnoge poslovne banke.

Ključne kamatne stope, po kojima poslovne banke pozajmljuju novac od ECB, rastu sa nule na 0,50 odsto. Uprava Evropske centralne banke najavila je dalja povećanja na narednim sednicama.

Promenu kursa su evropski centralni bankari najavili na prethodnom sastanku u junu, ali su tada pomenuli povećanje od 0,25 odsto.

"Savet ECB je smatrao da je prikladno da načini veći korak za normalizaciju kamatnih stopa nego na prethodnom sastanku," rekli su u Frankfurtu. Razlog je u proceni inflatornih rizika.
 

Međutim, kritičari su rekli da se ECB prekasno pokrenula pošto su poskupljenja u evrozoni rekordna već mesecima. Uz to, izgledi za privrede 19 država sada su slabiji zbog rata u Ukrajini. S druge strane, ako kamate prebrzo odu naviše, to pre svega može da optereti prezadužene zemlje Južne Evrope.

Da spreči takvo preopterećenje i fragmentaciju zajedničkog valutnog prostora, ECB je, posle komešanja na finansijskim tržištima sredinom juna, pokrenula novi antikrizni program.

Kada je najavila povećanje kamatne stope, porastao je jaz između prinosa na državne obveznice Nemačke i onih na obveznice država koje su više zadužene u evrima. To znači da za zemlje poput Italije svež novac poskupljuje. Prezaduženi tako ulaze u novi problem.

Druge centralne banke, poput američke i britanske, već nekoliko puta su povećale kamatne stope.

Potrošačke cene u evrozoni su u junu bile za 8,6 odsto veće nego istog meseca prošle godine. Evropska komisija očekuje da će prosečna godišnja stopa inflacije u 19 zemalja biti 7,6 odsto.

Cene već mesecima guraju naviše poskupljenja energenata i životnih namirnica, a ruska agresija na Ukrajinu je pogoršala situaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija u zemljama evrozone dostigla rekordnih 8,6 odsto
berza

Eurostat

01.07.2022. 18:52

Inflacija u zemljama evrozone dostigla rekordnih 8,6 odsto

Prema podacima agencije EU za statistiku Eurostat, inflacija u 19 zemalja evrozone dostigla je 8,6 odsto u junu, što je najviša vrednost od početka praćenja 1997. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve