Biznis
24.08.2019. 13:49
R.E./Jutarnji lsit/Foto:Shutterstock

Evropska centralna banka zatražila

Evropska centralna banka uvodi novu referentnu kamatnu stopu

evropska-centralna-banka.jpg

Evropska centralna banka zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope koja se naziva

Evropska centralna banka zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope koja se naziva €STR (euro short-term rate - evro kratkoročna stopa).

Do te promene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih za nameštanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (Libor, Euribor, Eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili su na sudu ili zatvoru, piše Jutarnji list.

Veći broj banaka

Kako bi sprečila nove manipulacije, Evropska cenralna banka odlučila je da razvije €STR, koji će verno održavati cenu prekonoćnog zaduživanja na evropskom finansijskom tržištu.

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, dosadašnjeg Euribora je u tome što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju Euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka. Uz to, Euribor su nakon prikupljanja podataka izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u Evropskoj centralnoj banci, gde će se raditi kalkulacije €STR-a.

Povezane vesti - Tonu berze u Evropi i preko Atlantika, ali valute jačaju

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cena na enormnom tržištu derivativa, zajmova i obveznica. U Evropskoj središnjoj banci zabrinuti su jer nisu videli adekvatni nivo spremnosti za prelazak na €STR te zbog potencijalne nepripremljenosti postoji potencijalna opasnost konfuzije, zabuna oko određivanja cene i posledičnih pravnih sporova.

Od 2. oktobra promnće se način na koji se računa Eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 odsto poena. Kad bude prvi put objavljen na stranici Evropske centralne banke, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra. Biće objavljivan svako jutro u 9.15 sati, a ne poput Eonije veče pre. Eonia će se u potpunosti prestati koristiti do početka 2022. godine,  a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugradjuju STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve