Biznis
17.03.2023. 11:04
Beta-AFP

Kriza

Evropske banke "izrazito solidne", da ne brinemo?

banka, bankomat
Izvor: Shutterstock

Francuske i evropske banke su "izrazito solidne" rekao je guverner Banke Francuske, Fransoa Vilroa de Galo, dan pošto je Evropska centralna banka još jednom podigla kamatne stope u jeku turbulencije u bankarskom sistemu. 

"Evropske banke nisu u situaciji nekih američkih banaka iz vrlo jednostavnih razloga a to je da nisu podvrgnute istim propisima", rekao je guverner za BFM Biznis u osvrtu na nedavne krahove regionalnih američkih banaka koji su potresli tržišta.

Guverner je ukazao na uvođenje Bazel Tri kapitlnih standarda posle finansijske krize 2008. godine i koji su ponekad kritikovani ali koji su pokazali efikasnost propisa za likvidnost i sredstva banka.

On je rekao da 400 evropskih bankarskih grupa podleže tim propisima u odnosu na 13 u SAD, i to samo najveće ustanove. 

Guverner je podsetio na odluku donetu za vreme predsednika SAD Donalda Trampa 2019. koja se sastojala u tome da oslobodi srednje i manje banke od potrebe poštovanja standarda Bazel Tri. On je rekao da su regionalne banke koje su bankrotirale prošle nedelje u SAD deo toga. 

Krahovi tih banaka doveli su do pada berzanskiih tržišta koja su se oporavila početkom protekle nedelje i onda ponovo pala iz strahovanja o stanju švajcarske banke Kredi Suis. Ta švajcarska banka, druga po veličini u zemlji pokušala je da pruži uveravanja sredinom nedelje objavom da zajmi 50 milijardi švajcarskih franaka od centralne banke zemlje da bi se restrukturirala. 

Guverner Galo je rekao da je slučaj banke Kredi Suis poseban i poznat već nekoliko godina. 

"To je banka koja ima istovremeno teškoće svog poslovnog modela... i propuste u svom sistemu interne kontrole" dodao je guverner i podstakao tu ustanovu da do kraja sprovede restrukturiranje.  

I pored bankarske krize delimično izazvane time što su centralne banke podizale kamatne stope da bi zauzdale inflaciju Evropska centralna banka nastavila je svoju borbu protiv inflacija i podigla kao što je predviđeno svoju kamatnu stopu za 0,5 procentna poena. 

Guverner je rekao da se ovim potezom šalje snažan dvostruki signal poverenja, s jedne strane poverenje u antiflacionu strategiju i poverenje u solidnost evropskih i francuskih banaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko bankama fali para
Prihod, novac, finansije

Kristofer Valen

05.12.2022. 16:10

Koliko bankama fali para

Nova godina se bliži, a jedna od ideja gde investirati jeste bankarski sektor čija marža ima koristi od visokih kamatnih stopa sa ne baš zahtevnim procenama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve