Biznis
05.04.2019. 19:22
mashable.com/Shutterstock

FACEBOOK DA UČI OD WHATSAPP-A Nove opcije za lažne vesti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

WhatsApp je izbacio novu opciju u podešavanju koja će najverovatnije onemogućiti štetnom sadržaju da se plasira kroz platformu. Od srede, WhatsApp korisnici će moći da odaberu koja osoba će moći da ih doda u grupu, a imaće i opciju za odbijanje ili primanje pozivnica kroz privatne (DM) poruke.
Sada, u podešavanju WhatsApp-ovi korisnici mogu da izaberu da li "Everyone," "My Contacts," ili "Nobody" mogu da ih dodaju u grupe. Korisnici tu opciju nalaze kroz Account > Privacy > Groups.

 
Međutim, biranjem "My Contacts" ili "Nobody", korisnici imaju opciju da u roku od 72 sata odbiju poziv za pristupanje grupi. Za ljude koji kliknu na "My Contacts," samo kontakti mogu da vas dodaju u grupu, a za one koji odaberu "Nobody," korisnici moraju da vas pitaju preko DM.
WhatsApp grupe su popularan način na koji korisnici komuniciraju i sve više dele i konzumiraju vesti sa društvene mreže na Facebook-u. To je postalo problematično u državama, kao što je recimo Indija gde su velike grupe za razgovor i prosleđivanje omogućile širenje lažnih vesti.
WhatsApp pokušava da poboljša i digitalnu pismenost među svojim korisnicima, podučavajući ih da budu skeptični o sadržaju koji mogu dobiti od nepoznatih izvora. Davanje korisnicima izbora da ograniče komunikaciju sa ljudima koje nemaju u svojim kontaktima mogu pomoći u tim naporima. Takođe, može sprečiti botove ili druge lažne naloge da koriste grupe za širenje sadržaja.

 
Facebook trenutno pokušava da objedini svoju internu infrastrukturu za razmenu poruka između WhatsApp, Instagram DM i Facebook Messenger-a. Današnja promena stavlja WhatsApp malo bliže Messenger-u, gde korisnici imaju odvojene inbox-e. Osnivač Facebook-a Mark Zukerberg je pokušao da rebranduje tu kompaniju u privatno-osvešćenu firmu sa posebnim naglaskom na privatnim porukama. Ako se uzmu u obzir nove direktive, primetni su napori Facebook da korisnicima daju više kontrole nad svojim sadržajem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve