Facebook omogućio brisanje “istorije”? Ne baš…

Facebook omogućio brisanje “istorije”? Ne baš…

Shutterstock


Mogućnost, koja je dugo najavljivana, konačno je tu. Nakon više od godinu dana kako je Mark Zukerberg najavio planove Facebook-a za stvaranje alatke koja bi korisnicima omogućila uklanjanje podataka o pretraživanju sa Facebook-a, kompanija konačno ima šta da pokaže.

Nakon brojnih odlaganja, Facebook počinje sa praktikovanjem “brisanja istorije”. Ipak, postoji caka. Alatka zapravo ne “čisti” nijedan vaš podatak, piše Mashable.

Umesto toga, nova funkcija omogućava korisnicima da “isključe” svoju “van Facebook aktivnosti” sa svog naloga, što znači da če njihovi podaci o pretragama biti odvojeni od njihovog naloga. Ova mogućnost će pomoći u smanjenju nekih vrsta ciljanih reklama, ali zapravo neće ukloniti nijedan vaš podatak sa Facebook-a, niti će sprečiti kompaniju da koristi te podatke.

Mark Zukerberg

U postu, na blogu, inženjeri Facebook-a su objasnili odluku zašto su se odlučili za “isključivanje” podataka, a ne za to da dozvole korisnicima da ih u potpunosti izbrišu. Kako su objasnili brisanje bi oduzimalo previše vremena i verovatno bi bilo nepouzdano.

Razmislite o tome – Za Facebook, koji ima više od 40 milijardi dolara i zapošljava neke od najboljih inženjera na svetu, uklanjanje podataka korisnika iz njegovih sistema je jednostavno previše teško.

Povezane vesti – Korisnici Androida prevareni osam miliona puta

Pomalo zbunjujuće. Mogućnost koja će u početku biti dostupna samo u Španiji, Irskoj i Južnoj Koreji, i dalje će u Facebook-ovoj aplikaciji biti označena “čistom istorijom”.

Aplikacija će takođe omogućiti korisnicima da pregledaju sve podatke o pretragama koje je kompanija prikupila sa veb stranica koje koriste Facebook dugme.

Možete se odlučiti da isključite vaše buduće pretrage sa naloga, ali to opet neće sprečiti Facebook da prikuplja podatke o vašoj aktivnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar